Μικτά τα στοιχεία Φεβρουαρίου-Μαρτίου για την οικονομία των ΗΠΑ

Μικτά τα στοιχεία Φεβρουαρίου-Μαρτίου για την οικονομία των ΗΠΑ

Μείωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα οποία έδειξαν και πιο αδύναμα τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% σε προσαρμοσμένους όρους τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Οι πωλήσεις του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν κατά πολύ χαμηλότερα σε πτώση 0,4% αντί της αρχικής οριακής ανόδου.

Πτώση 0,2% στον PPI το Φεβρουάριο

Πτώση 0,2% εμφάνισαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, καταγράφοντας την πέμπτη πτώση σε διάστημα επτά μηνών, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών βενζίνης και τροφίμων.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του MarketWatch, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού 0,2%.

Οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου συρρικνώθηκαν κατά 15%, ενώ οι τιμές τροφίμων σημείωσαν κάμψη 0,3%. Το κόστος υπηρεσιών διατηρήθηκε σε σταθερά επίπεδα.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,1% το Φεβρουάριο.

Σε θετικό επίπεδο ο Empire State έπειτα από οκτώ μήνες

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State το Μάρτιο, σε μια ένδειξη ότι ο βιομηχανικός τομέας μπορεί να σταθεροποιείται έπειτα από πολλούς μήνες αδυναμίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της New York Fed, ο δείκτης Empire State ανήλθε στο +0,6% το Μάρτιο από τις -16,6 μονάδες το Φεβρουάριο, βρισκόμενος σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.