Μια ακόμη «Λίστα» υπόπτων για φοροδιαφυγή

Μια ακόμη «Λίστα» υπόπτων για φοροδιαφυγή

Νέα «λίστα» με ονόματα ελλήνων καταθετών στην Ελβετία μπαίνει άμεσα στο «στόχαστρο» των διωκτικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν φοροδιαφυγή.

Ειδικότερα, η φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έστειλε προ ημερών στο ΥΠΟΙΚ «κατάλογο» με τα ονόματα 10.588 ελλήνων φορολογουμένων με τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία, ύψους 6,8 δις. ελβετικών φράγκων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008, ενώ τα συνολικά υπόλοιπα των εν λόγω λογαριασμών ανέρχονται σε 3,9 δις ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δις ελβετικά φράγκα το 2008.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν τις επόμενες  ημέρες από τις φορολογικέςυπηρεσίες και εισαγγελικές αρχές. Θα πρέπει πάντως να ανεφερθεί ότι και η εν λόγω λίστα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, όπως της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, οι οποίες ακόμη «αξιοποιούνται» και «ελέγχονται» από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχουν αποτελέσματα….

Από Δευτέρα ξεκινούν οι έλεγχοι, δηλώνει  Ο Τρ. Αλεξιάδης

«Εξονυχιστικούς ελέγχους ξεκινούν από τη Δευτέρα, με τη συνδρομή και της Γερμανίας, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τη Λίστα που έχει σταλεί από τις γερμανικές αρχές και αφορά 10.588 Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα με ποσά -για το 2006- ύψους 3,9 δισ. ελβετικών φράγκων και -για το 2008- ύψους 2,9 δισ. ελβετικών φράγκων».

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προσερχόμενος στη Βουλή για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016 στην αρμόδια Επιτροπή.

«Πιάνουμε το νήμα από την αρχή. Δίνουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Έχει ήδη ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και προσέθεσε: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν και θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία, δεν θα μείνει τρία χρόνια στα συρτάρια αυτή η λίστα, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ».

Ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε ότι πίσω από αυτά τα ποσά και τα ονόματα πιθανόν να κρύβονται και άλλα πρόσωπα όπως είχε διαπιστωθεί και για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Πίσω από μια περίπτωση στη λίστα Λαγκάρντ κρύβονταν πολλά ΑΦΜ. Κάτι τέτοιο περιμένουμε να ελέγξουμε και για τη λίστα από τη Γερμανία», επεσήμανε σημειώνοντας ότι στους καταθέτες αυτούς «θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων τους».