Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η Ευρώπη, «τρόμος» για τη στερλίνα

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης η Ευρώπη, «τρόμος» για τη στερλίνα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, μεταξύ Brexit και Italexit, η Γηραιά Ήπειρος διανύει μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της. Με την Ιταλία να αποτελεί την πιο πιθανή εστία... ατυχήματος και να συντηρεί τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα, η βαθιά πολιτική κρίση στο νησί αυξάνει τον κίνδυνο μιας διπλής νομισματικής κρίσης. Η υπόθεση του Brexit αποκτά τεράστιες οικονομικές διαστάσεις, τόσο για την Μ. Βρετανία όσο και την Ευρώπη, πριν ακόμη το City του Λονδίνου βιώσει στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η χθεσινή βουτιά της στερλίνας και οι αντιδράσεις των αγορών αποτελούν... μικρογραφία της 23ης Ιουνίου του 2016, όταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προκάλεσε σεισμό στις αγορές και απέδειξε ότι ζούμε στην εποχή των «μαύρων κύκνων». Η ING, μάλιστα, προειδοποιεί ότι θα κυριαρχήσει η νευρικότητα και προβλέπει ότι η στερλίνα μπορεί μέσα στις επόμενες ημέρες να καταγράψει περαιτέρω πτώση της τάξης του 4%.

Σύμφωνα με την ING, το risk premium που απαιτούν οι επενδυτές για να έχουν στην κατοχή τους το βρετανικό νόμισμα θυμίζει τον περασμένο Αύγουστο, όταν η στερλίνα σημείωσε ανάλογη πτώση. Η μεταβλητότητα που εμφανίζει η στερλίνα διαμορφώνεται σε υψηλό 17 μηνών. Οι πωλητές... παίρνουν θέσεις και η πτώση έως και 2% έναντι του δολαρίου στις συναλλαγές της Πέμπτης αναγκάζει τους αναλυτές να «τρέχουν» μοντέλα με όλα τα πιθανά σενάρια.

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, λόρδος Jim O'' Neill, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο liberal.gr, δήλωσε ότι μόνο αν οι συνθήκες στη βρετανική οικονομία επιδεινωθούν και αυξηθεί το ποσοστό των Βρετανών στις δημοσκοπήσεις που θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μπορεί να αλλάξει η κατάσταση και να αντιστραφεί το Brexit.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, χαρακτήρισε χθες την άτακτη έξοδο από την Ε.Ε. ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή τη στιγμή για τη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα με το Ταμείο το κόστος για κάθε νοικοκυριό σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα φτάσει τις 6.000 στερλίνες, ενώ οι κλάδοι που θα πληγούν περισσότερο είναι ο χρηματοπιστωτικός και η χημική βιομηχανία.

Η χθεσινή σημαντική πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ (έως και 2%) στον απόηχο της βαθιάς πολιτικής κρίσης στη Μ. Βρετανία, μπορεί να ήταν αξιοσημείωτη αλλά δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Και αυτό γιατί το ζήτημα του Brexit είναι τόσο περίπλοκο λόγω των πολιτικών συσχετισμών, που όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Τερέζα Μέι με την Κομισιόν, θεωρείται βέβαιο ότι η μεταβλητότητα θα κυριαρχούσε μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτή, λοιπόν, η δεδομένη – κατά πολλούς - μεταβλητότητα δεν μπορεί παρά να επηρεάζει αρνητικά το βρετανικό νόμισμα.

Στο μεταξύ, οι οικονομικοί δείκτες υποδεικνύουν ότι η Βρετανία βρίσκεται σε σταδιακή ανάκαμψη το τελευταίο δωδεκάμηνο, γεγονός που ώθησε την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές. Όμως ο Οκτώβριος ήταν ένας μήνας κατά τον οποίο οι βιομηχανίες προχώρησαν σε περικοπές θέσεων εργασίας και παράλληλα μειώθηκε η καταναλωτική δαπάνη για ακριβά προϊόντα, οδηγώντας τον μεταποιητικό δείκτη PMI στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

Όσο οι κερδοσκόποι «μυρίζονται» ότι μία άτακτη έξοδος από την ΕΕ πλησιάζει, ή ότι η Μ. Βρετανία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με νικητή τον Τζέρεμι Κόρμπιν, τόσο λαμβάνουν... προληπτικά μέτρα για να μειώσουν την έκθεσή τους στον εν λόγω κίνδυνο. Η αυξημένη αβεβαιότητα προκαλεί κόπωση στους επενδυτές με αποτέλεσμα να ασκούνται ισχυρές πιέσεις στις βρετανικές τράπεζες.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της ιταλικής «επανάστασης». Οι ιταλικές τράπεζες βιώνουν μια... βραδυφλεγή κρίση και τα ομόλογα της περιφέρειας – με πρώτα και καλύτερα τα ελληνικά – βλέπεις τις αποδόσεις να εκτινάσσονται υπό το φόβο κλιμάκωσης της έντασης. Τα επόμενα επεισόδια θα παιχθούν στο πολιτικό σκηνικό κάτι που κάνει ακόμη πιο απρόβλεπτες τις εξελίξεις...

Φωτογραφία: ΑΡ