Έκλεισε το δημοσιονομικό κενό - Άλμα στα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο

Έκλεισε το δημοσιονομικό κενό - Άλμα στα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο

Τέλος στα σενάρια για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2020 βάζουν οι παρεμβάσεις στα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, με κυβερνητικό αξιωματούχο να εκφράζει την πεποίθηση πως δεν αναμένεται να υπάρξει άλλη επικοινωνία με τους θεσμούς για το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο αποστέλλεται εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τις επόμενες εβδομάδες, οριστικοποιείται και έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ο Προϋπολογισμός για το 2020. Ένας Προϋπολογισμός, που θα επιβεβαιώσει τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και θα διαφυλάξει τη δημοσιονομική ισορροπία. Τονίζω, ότι, πλέον, και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν προκύπτει δημοσιονομικό κενό ούτε το 2019, ούτε το 2020. Αυτή η εικόνα, αναμένεται να αποτυπωθεί στην έκθεση της Κομισιόν, τον Νοέμβριο», είπε. 

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άμεσα αναμένεται να σταλεί η απάντηση επ' αυτού από την Κομισιόν. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν προβλέπεται κάποια άλλη περαιτέρω επικοινωνία με τους θεσμούς για το θέμα αυτό, αποτυπώνοντας έτσι την αισιοδοξία που υπάρχει για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών το προσχέδιο που απεστάλη σήμερα στην Κομισιόν περιλαμβάνει αλλαγές στην ποσοτικοποίηση ορισμένων μεγεθών των προβλέψεων που υπήρχαν στο αρχικό προσχέδιο. Αλλαγές, οι οποίες δεν αφορούν τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους, ούτε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020 που παραμένει στο 2,8%.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν στις εκτιμήσεις για έσοδα από τις 120 δόσεις, τα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, από την αναθεώρηση των δαπανών ενώ νέα πρόβλεψη περιλαμβάνεται για τα έσοδα από τις άδειες για τα τυχερά παιγνίδια, αφού το μέτρο αυτό δεν είχε αποφασισθεί όταν καταρτίζονταν το προσχέδιο. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από την ένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση των 120 δόσεων από τον Μάιο έως σήμερα ανέρχονται τα 400 εκατ. ευρώ. Για το 2020 στο προσχέδιο έχουν εγγραφεί έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Θ. Σκυλακάκης: Σήμερα αποστέλλεται στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020

Υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού για το πλεόνασμα σημειώθηκε το εννεάμηνο του 2019, λόγω των καλύτερων επιδόσεων των φορολογικών εσόδων και της συγκράτησης των δαπανών τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης, σήμερα η κυβέρνηση στέλνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τους θεσμούς τονίζοντας την εξαιρετικά παραγωγική διαδικασία στην αξιολόγηση του προσχεδίου. Πλέον αναμένεται η επίσημη απάντηση των θεσμών επί του προσχεδίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει νέα επικοινωνία για την αξιολόγηση, γεγονός που ερμηνεύεται ως συμφωνία των δύο πλευρών για τον προϋπολογισμό του 2020. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,479 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,467 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 193 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εσόδων εμφανίζεται μειωμένο κατά 823 εκατ. ευρώ λόγω των μειωμένων εσόδων του ΠΔΕ από τα περιορισμένα αιτήματα που υποβλήθηκαν στην ΕΕ λόγω των εκλογών.

Άλμα στα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων που κατέγραψαν μεγάλη υπέρβαση σε σχέση με τους στόχους για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 4,48 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση άνω των 3 δισ. ευρώ, σε μια ένδειξη που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που θα στείλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν αναμένεται νέα επικοινωνία με τους θεσμούς για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Αυτό δείχνει ότι οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε συμφωνία μετά και τις τελευταίες παρεμβάσεις στα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 114 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.437 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2019, για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ελλείμματος 1.458 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.479 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.467 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.523 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 38.531 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.600 εκατ. ευρώ ή 4,3 % έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019. 

Η σημαντική αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στα κάτωθι γεγονότα:

- Είσπραξη ποσού 1.119 εκατ. ευρώ που αφορά στο τίμημα (εκτός ΦΠΑ) της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθεί στο έτος 2018.

- Είσπραξη ποσού 644 εκατ. ευρώ από ANFAs τον Μάιο 2019 που δεν είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό 2019.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.047 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.944 εκατ. ευρώ ή 4,8 % έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.517 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 344 εκατ. ευρώ από το στόχο (3.172 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.571 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 796 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.