Με συντελεστή 50% η νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος

Με συντελεστή 50% η νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το μισό κεφάλαιο που έχουν αποκρύψει από την εφορία θα πρέπει να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο όσοι επιθυμούν να νομιμοποιήσουν εθελοντικά «μαύρο» χρήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές της χώρας έχουν θέσει ως όρο για την αποδοχή του σχεδίου της κυβέρνησης την φορολόγηση των αδήλωτων εισοδημάτων με επαυξημένους συντελεστές που ενδεχομένως να υπερβαίνουν και το 50%.

Όπως προκύπτει από το σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση και αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε την χρονιά της απόκρυψης των εισοδημάτων. Στο συντελεστή αυτόν θα προστεθεί και ένας δεύτερος έτσι ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση από τους συνεπείς φορολογούμενους που φορολογούνταν με τους υψηλούς συντελεστές και μάλιστα χωρίς να έχουν καμία έκπτωση.

Για παράδειγμα, εάν η φοροδιαφυγή είχε συντελεσθεί το 2003 τα κεφάλαια αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 42% που ίσχυε την χρονιά εκείνη συν ένα δεύτερο συντελεστή που μπορεί να φθάνει και το 10%. Ο επιπλέον συντελεστής θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα στο οποίο έχουν αποκρυβεί τα κεφάλαια από τα ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή, το 2000 θα έχει υψηλότερο συντελεστή και το 2015 πολύ χαμηλό συντελεστή. Τα οριστικά ποσοστά του δεύτερου συντελεστή τελούν ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της χώρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το θεσμικό πλαίσιο του Προγράμματος Οικειοθελούς Γνωστοποίησης Περιουσιακών Στοιχείων θα δίνει μια τελευταία δυνατότητα στους μη συνεπείς φορολογούμενους να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχεία, πριν επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης αναληθών φορολογικών δηλώσεων. «Οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες ώστε οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιέχουν και τις διατάξεις για την εφαρμογή του περιουσιολογίου, να κατατεθούν πολύ σύντομα στη Βουλή» καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

1. Όσοι αποκαλύψουν εθελοντικά κεφάλαια που είχαν αποκρυφθεί στο παρελθόν από την εφορία θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε την χρονιά της απόκρυψης της φορολογητέας ύλης δηλαδή με συντελεστές από 40 έως 45%. Στους συντελεστές αυτούς θα προστίθεται και ένας δεύτερος συντελεστής ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με το χρόνο που έγινε η φοροδιαφυγή.

2. Ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.

3. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα.

4. Στη ρύθμιση για την νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.?