Με ρήτρες Κομισιόν η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Με ρήτρες Κομισιόν η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πισθάγκωνα έδεσε η Κομισιόν την ελληνική κυβέρνηση στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Όπως φαίνεται οι δανειστές της χώρας δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κάνει ότι επιθυμεί χωρίς την προηγούμενη έγκριση της. Και όπως φαίνεται αυτό θα ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει για σειρά θεμάτων όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις που υπόσχεται και όποιες άλλες ελαφρύνσεις επιδιώξει η κυβέρνηση στο μέλλον, προκειμένου να μην ξηλωθεί ότι επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Πλέον ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται σε Λέσβο, Χίο,  Σάμο, Κω και Λέρο αλλά και ο έλεγχος από ειδική υπηρεσία της Κομισιόν θα κρίνουν ανά εξάμηνο εάν θα παρατείνεται το ευνοϊκό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά. Σε πρώτη φάση, στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ διατηρούνται μέχρι και 30 Ιουνίου 2019.

Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έρθει στην Ελλάδα η ειδική υπηρεσία όπου θα λάβει και σχετικές τις αποφάσεις. Όσο δηλαδή συναινεί η Κομισιόν θα παρατείνεται εφόσον βέβαια οι μετανάστες στα κέντρα υποδοχής υπερβαίνουν τον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να δεχθούν τα νησιά.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε στο βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, με απόφαση του  υπουργού Οικονομικών θα είναι δυνατή η μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ εφόσον:

1. Ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης κάθε νησιού κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της έκδοσης της απόφασης, υπερβαίνει  τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου.

Για την έκδοση της υπουργικής απόφασης, ο μέσος ετήσιος αριθμός φιλοξενουμένων υπολογίζεται ανά εξάμηνο, τον Ιούνιο και Δεκέμβριο κάθε έτους, με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας  Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας και υπό την επίβλεψη υπηρεσίας  που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το δωδεκάμηνο που λήγει στο τέλος του προηγούμενου μήνα από την έκδοση της απόφασης.

2. Πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

-  βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

-  πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

-  αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο  νομικό  πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα  πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης  αγαθών,

- εισάγονται στα νησιά αυτά.

Κατά την πρώτη  εφαρμογή του νόμου, η απόφαση του υπουργού  Οικονομικών εκδόθηκε με  βάση  στοιχεία της υπηρεσίας Υποδοχής  και  Ταυτοποίησης  του  υπουργείου  Μεταναστευτικής  Πολιτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο αγαθά και υπηρεσίες επιβαρύνονται με τους εξής συντελεστές ΦΠΑ:

- 5% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες.

- 9% για βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και  γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και φρούτα, δημητριακά, άμυλα, ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φυσικά νερά, φαρμακευτικά προϊόντα, λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

- 17% σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, αναψυκτικά, χυμοί, εστίαση - catering, αποχέτευση, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, αυτοκίνητα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.