Με «βολική καθυστέρηση 4 μηνών» κατατίθεται η μηνυτήρια αναφορά για τη Folli Follie

Με «βολική καθυστέρηση 4 μηνών» κατατίθεται η μηνυτήρια αναφορά για τη Folli Follie

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου βρίσκεται ακόμη μακριά από την… διακεκαυμένη ζώνη. Παρατηρεί εκ του ασφαλούς τις εξελίξεις.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λειτουργεί με… ρυθμούς αριστερού Δημοσίου και με την… βολική αργοπορία της, στην κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς των 1.100 σελίδων (που μάλλον θα γίνει σήμερα παρά το γεγονός ότι είναι έτοιμη εδώ και μέρες), διευκολύνει τη διοίκηση της Folli Follie στην προσπάθειά της να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές και να ενταχθεί στις ευεργετικές ρυθμίσεις του άρθρου 106Β….

Οι πιστωτές, σπεύδουν να διασφαλίσουν -ο καθένας μόνος- τα συμφέροντά του.

Την περασμένη εβδομάδα, η καταγγελία μίας δανειακής σύμβασης, με βάση το γερμανικό δίκαιο (Schuldschein), κατέστησε την οφειλή ληξιπρόθεσμη και άκυρη την εγγύηση που είχε δοθεί από την εταιρεία.

Αυτό ήταν το πρώτο πιστωτικό γεγονός (credit event), για τα ομόλογα της Folli Follie, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την καταγγελία και άλλων σειρών ομολόγων που έχουν  εκδοθεί από τoν αμαρτωλό όμιλο.

Σήμερα, με καθυστέρηση πολλών εβδομάδων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταθέτει τον ογκώδη φάκελο 1.100 σελίδων που συνιστά την μηνυτήρια αναφορά εναντίον 14 αποφάσεων της διοίκησης της Folli Follie οι οποίες θεωρούνται από ύποπτες έως επιλήψιμες.

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διατείνεται ότι τα στελέχη και οι νομικοί του σύμβουλοι, δούλευαν... πυρετωδώς ακόμη και την… παραμονή του 15Αύγουστου (!), για να συντάξουν την μηνυτήρια αναφορά που θα χρησιμεύσει ως βάση αλλά και πηγή κρίσιμων αδιαμφισβήτητων στοιχείων για την έρευνα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Δραγάτση.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, τα Ελληνικά Δικαστήρια θα αποφανθούν αν η εταιρεία πληρεί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης του Πτωχευτικού Κώδικα με τις ευνοϊκές πρόνοιες του άρθρου 106Β.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο νέος ειδικός έλεγχος των στοιχείων των οικονομικών καταστάσεων 2017 αλλά και η δικανική αξιολόγηση των ενεργειών και των παραλείψεων της διοίκησης. 

Εκτός από την Ernst & Young και την Alvarez & Marsal που ψάχνουν να βρουν που έχει βάλει τα λεφτά η οικογένεια Κουτσολιούτσου, έχει επιπλέον ανατεθεί στην ελεγκτική εταιρεία Deloitte να συνδράμει στην εκπόνηση προβλέψεων βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης ρευστότητας, να παράσχει υποστήριξη στην επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και να καταρτίσει μοντέλο ανάλυσης προτεραιοτήτων για τις μελλοντικές συζητήσεις αναδιάρθρωσης…

Τον ρόλο προξενήτρας για να παντρέψει την Folli Follie με κάποιον ισχυρό επιχειρηματικό όμιλο του εξωτερικού, έχει αναλάβει (ποιος άλλος;) η πολυπράγμων στην Ελλάδα, Γαλλική Rothschild με τις πολύ καλές σχέσεις και προσβάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου…

Το συμπέρασμα είναι απλό: Όσο καθυστερούν οι ποινικές διώξεις εναντίον της εταιρείας, οι πιθανότητες ενός διεθνούς επιχειρηματικού «γάμου συμφέροντος» που θα δώσει λύση στον Γόρδιο Δεσμό αυξάνονται…