Με ασπίδα τους εργαζόμενους ο Λαυρεντιάδης ξανά στην Ευελπίδων

Με ασπίδα τους εργαζόμενους ο Λαυρεντιάδης ξανά στην Ευελπίδων

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ασπίδα το προσωπικό των παρένθετων και εξωτικών εταιρειών, που με εντολή Λαυρεντιάδη πρόκειται να κατέβουν στην Αθήνα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, βάζει ο ιδιοκτήτης της ELFE, με την ανοχή της κυβέρνησης.

Στην πράξη με νέα αίτηση ασφαλιστικών που κατέθεσε η λιπασματοβιομηχανία, επιχειρεί να μπλοκάρει την πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία τον αναγκάζει να πάψει να πληρώνει για το αέριο που αγοράζει με μεταχρονολογημένες επιταγές, και να αρχίσει να καταβάλει μετρητά. 

Το νέο αυτό επεισόδιο θα λάβει χώρα την επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, οπότε και έχει εσπευσμένα προγραμματιστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, έξω από το οποίο αναμένεται να έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι από τη Καβάλα, τους οποίους και σκοπεύει να φέρει με μισθωμένα πούλμαν η πλευρά Λαυρεντιάδη. 

Στην ουσία, η ιδιοκτησία της λιπασματοβιομηχανίας έχει πολλούς λόγους να μην θέλει να εφαρμοστεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσε την ΔΕΠΑ ως προς τον τρόπο πληρωμής. Καταρχήν γιατί τόσο καιρό έχει την άνεση να πληρώνει με μεταχρονολογημένες επιταγές με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και δεύτερον γιατί εφόσον εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου, τότε ο υπόδικος επιχειρηματίας θα αναγκαστεί να εμφανίσει χρήματα. Στη προκειμένη όμως περίπτωση, οι ελεγκτικές αρχές αναζητούν εδώ και καιρό τη διαδρομή του χρήματος, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι σημαντικά ποσά βρίσκονται στο εξωτερικό, και αφορούν όχι μόνο την ELFE, αλλά και παλαιότερες υποθέσεις όπως την Proton.

Δεν έχει… μετρητά

Την περασμένη πάντως εβδομάδα, λέγεται ότι η ELFE κατέβαλε μετρητά 400.000 ευρώ στη ΔΕΠΑ για την προπληρωμή αερίου, ωστόσο εν συνεχεία με επιστολή της προς την τελευταία, επικαλέστηκε αδυναμία, κάνοντας λόγο για ανυπαρξία άλλων μετρητών. Στην επιστολή της η ELFΕ υποστήριζε ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στους όρους που όρισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο, ωστόσο η διοίκηση της ΔΕΠΑ, επέμεινε να εφαρμοστεί η προπληρωμή και η καταβολή μετρητών για τη μείωση του χρέους. 

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, η ELFE κατέθεσε τις τελευταίες εβδομάδες δύο προσφυγές ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να προμηθεύεται αέριο με μεταχρονολογημένες επιταγές. Τόσο η μία, όσο και η δεύτερη προσφυγή απορρίφθηκαν από αντίστοιχους δικαστές του Πρωτοδικείου Αθηνών. 

Έξω μάλιστα από το δικαστήριο της περασμένης εβδομάδας, διαμαρτύρονταν υπέρ της ιδιοκτησίας Λαυρεντιάδη 80-100 συγκεντρωμένοι, οι οποίοι ωστόσο, όπως λένε στο Liberal.gr, εργαζόμενοι της ELFE, δεν προέρχονταν από αυτήν, παρά από τις παρένθετες και εξωτικές εταιρείες, όπως οι PFIC, Revera Holdings, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, Centrofaro, όπου ο επιχειρηματίας έχει μεταφέρει όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την ανοχή της κυβέρνησης, την παραγωγική βάση της λιπασματοβιομηχανίας. 

Τελικά, και αφού οι δικαστές απέρριψαν τις προσφυγές του, η πλευρά Λαυρεντιάδη η πλευρά Λαυρεντιάδη κατέφυγε στο ύστατο μέσο, που λέγεται ασφαλιστικά μέτρα. Στα ασφαλιστικά που κατέθεσε η ELFE, με στόχο να κερδίσει κάποιους μήνες χρόνο, και τα οποία θα εκδικασθούν την Τετάρτη, η ιδιοκτησία της ζητά η λιπασματοβιομηχανία να συνεχίσει να προηθεύεται αέριο παραδίδοντας μεταχρονολογημένες επιταγές ακόμη και συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών όπως συμβαίνει δηλαδή συνεχώς από το 2016 μέχρι και πρόσφατα, σε αντίθεση με τη ΔΕΠΑ που αξιώνει την καταβολή μετρητών, προκειμένου να πάψει να διογκώνεται το χρέος που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 130 εκατ ευρώ.

Η εξέλιξη της υπόθεσης θυμίζει σε όσους την παρακολουθούν την περίοδο του Οκτωβρίου 2017. Τότε η ELFE ζητούσε συνεχώς με προσωρινές διαταγές να ανατρέψει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΠΑ του Ιουνίου 2017 για τη πληρωμή με μετρητά αντί για μεταχρονολογημένες επιταγές, κάτι το οποίο και στο τέλος κατάφερε. Έπειτα από τέσσερις συνεχείς ετυμηγορίες δικαστών, οι οποίοι είχαν απορρίψει το αίτημά της, ο 5ος και τελευταίος, το αποδέχθηκε..