Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές ενόψει Νταβός

Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκές αγορές ενόψει Νταβός

Σε αρνητικά πρόσημα πέρασαν οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις των πολιτικών και επιχειρηματιών ηγετών στο ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που θα διεξαχθεί στο Νταβός της Ελβετίας.

Η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη επιχειρηματικότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο του φετινού συνεδρίου, ωστόσο η ατζέντα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και άλλους πολιτικούς κινδύνους όπως το διεθνές εμπόριο και η γεωπολιτική αστάθεια.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν τα συμπεράσματα της μηνιαίας συνάντησης των υπουργών οικονομικών του Eurogroup που θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς και τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής των 21 Αφρικανών ηγετών στο Λονδίνο, που φιλοξενεί η Βρετανία σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι εμπορικοί δεσμοί της χώρας με την ήπειρο, μετά την αναχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, τη διάθεση των επενδυτών επηρέασε και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας η οποία γνωστοποίησε ότι συνεχίζει να διατηρεί το βασικό επιτόκιο δανείου αμετάβλητο. Η απόφαση ελήφθη σήμερα Δευτέρα μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενη εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης», μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Κινέζου αντιπρόεδρου Λιού Χε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακή πτώση 0,15%% και κινείται στις 423.9 μονάδες με τους κλάδους των τραπεζών να παρουσιάζουν μείωση κατά 0,5% και των πετρελαϊκών εταιρειών αύξηση κατά 0,3%, ύστερα από το κλείσιμο δύο βάσεων παραγωγής στη Λιβύη, εξαιτίας του στρατιωτικού αποκλεισμού.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,12% % και κινείται στις 13,509 μονάδες, ο γαλλικός CAC εμφανίζει μεγαλύτερες απώλειες 0,23% στις 6,086 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που πέφτει οριακά κατά 0,03% στις 7,671 μονάδες. Αντίστοιχα και ο Ιταλικός δείκτης FTSE MIB παρουσιάζει μείωση 0,04% στις 7,671 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης στη Wall Street έφτασε τα υψηλότερα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, ενισχυόμενος και την περασμένη Παρασκευή, εξαιτίας των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα.