Μ. Τσαβούσογλου: Οργανωμένο σχέδιο κατά της λίρας, θέλουν να καταρρεύσει η οικονομία μας

Μ. Τσαβούσογλου: Οργανωμένο σχέδιο κατά της λίρας, θέλουν να καταρρεύσει η οικονομία μας

Σε οργανωμένo σχέδιο κατά της τουρκικής οικονομίας, στο οποίο συμμετέχουν και μουσουλμανικές χώρες, απέδωσε την καθίζηση της λίρας ο Μεβλούτ Τσαβούσοβλου.

Μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο "A Haber" μετά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι θέλουν να καταρρεύσει η οικονομία μας. Η κρίση προέρχεται από μια οργανωμένη εκστρατεία από το εξωτερικό».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μ. Τσαβούσογλου, «μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, άρχισαν να εξετάζουν πώς θα κατεδαφίσουν την Τουρκία μέσω της οικονομίας της. Καταφέραμε να αποκρούσουμε αυτές τις επιθέσεις με ελάχιστες ζημιές λαμβάνοντας προφυλάξεις».

«Στην προσπάθεια εναντίον μας εμπλέκονται χώρες της δύσης αλλά και μουσουλμανικές που αγωνίζονται για υψηλά επιτόκια» πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι «ξέρουμε ποιος το έκανε. Όταν έρθει η ώρα, θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες. Δείτε πώς οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υποβαθμίζουν τις αξιολογήσεις τους» είπε, αναφερόμενος στην απόφαση της Moody''s, να προβεί σε δραστική υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας εξαιτίας της πρόθεσης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ελέγξει την νομισματική πολιτική.

Στο ίδιο πνεύμα βρίσκονται και οι προσπάθειες του Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες να στηρίξει τη λίρα. Μέσα σε έναν μήνα έχει χάσει το 16% της αξίας της και ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι ευθύνονται οι αντίπαλοί του.

Σήμερα η λίρα εμφανίζει οριακές απώλειες έναντι του δολαρίου.