Λαγκάρντ προς Τουρκία: Διασφαλίστε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας

Λαγκάρντ προς Τουρκία: Διασφαλίστε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας

Σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία και τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προτρέποντας την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας, μετά τις δηλώσεις του που προκάλεσαν σύγχυση και πτώση της τιμής της λίρας.

Τα αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα υπόκειται σε πολιτική παρέμβαση προκάλεσαν αίσθηση αβεβαιότητας στους επενδυτές και ισχυρές πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στο Bloomberg από την Αγία Πετρούπολη.

«Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήνουν τους διοικητές της κεντρικής τράπεζας να κάνουν τη δουλειά τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία εισήλθε σε νομισματική κρίση αυτό τον μήνα, μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη εξουσία επί της Κεντρικής Τράπεζας εφόσον επανεκλεγεί τον Ιούνιο.

Ο Ερντογάν είχε επανειλημμένα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων, χαρακτηρίζοντάς τα ως «μητέρα όλου του κακού», την ώρα που επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν πως είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η κατρακύλα.

«Μερικά από τα σχόλια αυτά αποτέλεσαν προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα τους επενδυτές, για το γεγονός ότι ξαφνικά η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μπορούσε να βρίσκεται υπό οδηγίες ή επιρροή. Αυτό έχει δημιουργήσει αίσθηση αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης που έχει αντίκτυπο στην αγορά», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πίστη στις παγκόσμιες αρχές της νομισματικής πολιτικής, και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Τετάρτη ένα από τα βασικά επιτόκιά της κατά 300 βασικές μονάδες, σε 16,5%.