L. Brainard (Fed): Να περιμένουμε για περισσότερα στοιχεία πριν την αύξηση των επιτοκίων

L. Brainard (Fed): Να περιμένουμε για περισσότερα στοιχεία πριν την αύξηση των επιτοκίων

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed Lael Brainard ζήτησε από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένει για περισσότερα δεδομένα προτού αυξήσει τα επιτόκιά της, καθώς, όπως είπε, η έκθεση για την απασχόληση δείχνει ότι υπάρχει επιβράδυνση στην αγορά εργασίας, μετέδωσε το marketwatch.

Η L. Brainard είναι η πρώτη αξιωματούχος της Fed που σχολίασε μετά την έκθεση του υπουργείου Εργασίας, η οποία ανέφερε ότι το Μάιο δημιουργήθηκαν μόλις 38.000 θέσεις εργασίας. Όπως δήλωσε, η Fed θα πρέπει να περιμένει για περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βρετανία για την παραμονή ή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αναγνωρίζοντας ότι τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας για το δεύτερο τρίμηνο είναι κάπως αντιφατικά και παραμένουν περιορισμένα, ενώ υπάρχει και σημαντική βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποιο πλεονέκτημα εφόσον αναμένουμε μέχρι έως ότου οι εξελίξεις παρέχουν περισσότερη εμπιστοσύνη», δήλωσε η κ. Brainard δήλωσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών σχέσεων.

Η κ. Brainard, η οποία από τη στιγμή της ένταξής της στην Fed έχει υποστηρίξει ότι επιθυμεί έναν αργό ρυθμό σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων, δεν φάνηκε εντυπωσιασμένη με την αγορά εργασίας.

«Τα στοιχεία στη σημερινή έκθεση για την αγορά εργασίας δείχνουν ότι η αγορά εργασίας έχει επιβραδυνθεί», είπε. «Οι μη αγροτικές θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν κατά έναν μέσο μηνιαίο ρυθμό 116.000 θέσεων κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών - πολύ κάτω από το μέσο μηνιαίο ρυθμό των 220.000 κατά τους δώδεκα μήνες που είχαν προηγηθεί».

Ενώ το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε σε νέα χαμηλά για την τρέχουσα ανάκαμψη, η L. Brainard επεσήμανε ότι η αναγκαστική μερική απασχόληση αυξήθηκε και το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε.

Η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, πρόκειται να παρουσιάσει τις απόψεις της σχετικά με την οικονομία και τη νομισματική πολιτική τη Δευτέρα, σε ομιλία της στη Φιλαδέλφεια. Η κ. Yellen την περασμένη εβδομάδα είχε πει ότι αναμένεται αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.