Κριτική Ιράν σε Ελλάδα – Ιταλία γιατί δεν αγοράζουν το πετρέλαιο του

Κριτική Ιράν σε Ελλάδα – Ιταλία γιατί δεν αγοράζουν το πετρέλαιο του

Κριτική στην Ελλάδα και την Ιταλία άσκησε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν επειδή καμία από τις δύο χώρες δεν αγοράζουν το πετρέλαιό του παρά τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που τέθηκαν σε ισχύ πρόσφατα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ιρανός υπουργός Μπιζάν Ζανγκανέ δήλωσε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν δώσει στην Τεχεράνη καμία εξήγηση για την απόφασή τους.

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαίρεσαν οκτώ χώρες (Τουρκία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ιταλία, Ελλάδα), επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο, την ώρα που η Ουάσιγκτον επανέφερε τις κυρώσεις στους τραπεζικούς και ενεργειακούς τομείς του Ιράν.

«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν εκτός από την Τουρκία», επεσήμανε ο υπουργός πετρελαίου στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν εξαιρεθεί από την Αμερική, αλλά δεν αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο και δεν απαντούν στις ερωτήσεις μας», τόνισε.

Ο Ζανγκανέ σημείωσε επίσης ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν ήταν πιο επώδυνες απ'' ό,τι ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του ''80, ωστόσο η Τεχεράνη δεν θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας στο μηδέν.