Κομισιόν για συντάξεις: Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, 14:41 - Τελευταία ενημέρωση: 18:09
-A +A
Κομισιόν για συντάξεις: Τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για τις διαρροές που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών έστειλε η Κομισιόν, καλώντας την ελληνική πλευρά να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

«Pacta sunt servanda», δηλαδή τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται, ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων, ενώ τόνισε πως μία είναι η αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, παραπέμποντας στις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πιο αναλυτικά, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ευρωπαϊκές πηγές που δηλώνουν ότι αξιολογήθηκαν οι περικοπές των συντάξεων για το 2019 και θεωρήθηκαν όχι απαραίτητες», ο Α. Βιντερστάιν απάντησε: «Αναφερθήκατε σε πηγές και όσον αφορά στην Κομισιόν υπάρχει μόνο μία πηγή: ο πρόεδρος (Γιούνκερ) τοποθετήθηκε επίσημα, απολύτως ξεκάθαρα. «Pacta sum servnanta», αυτή είναι η μοναδική θέση που χρειάζεται να δείτε και να παραμερίσετε όλες τις υπόλοιπες, μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή των θεσμών στην Ελλάδα οπότε θα εκδώσουμε και ανακοίνωση επ' αυτού».

«Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, ότι έχει συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστεί», πρόσθεσε.

Σχετικά με κυβερνητικές πηγές που έκαναν λόγο για θετική εξέλιξη στο ζήτημα των περικοπών των συντάξεων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε: «Δεν συνηθίζω να διαψεύδω ή να επιβεβαιώνω πηγές, σας έδωσα την σαφή θέση της Κομισιόν».

Νωρίτερα, εκ διαμέτρου αντίθετες πληροφορίες σε σχέση με το κρατικό ΑΠΕ μεταδίδει το πρακτορείο Reuters σε ρεπορτάζ του, σχετικά με τις συζητήσεις για την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το θέμα. 

Συγκεκριμένα, μία πηγή χαρακτηρίζει «πρώιμες» τις εικασίες ότι οι δανειστές συμφώνησαν με τις ελληνικές θέσεις. «Απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά» είπε η πηγή στο πρακτορείο.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα κατάληξη σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεπορτάζ του Reuters είχε γνώση του τηλεγραφήματος που μετέδωσε το πρωί το ΑΠΕ και το οποίο έκανε λόγο για συμφωνία για την ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, υποστηρίζοντας μάλιστα πως έχουν ενημερωθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά.

Μάλιστα, το πρακτορείο επισημαίνει στο άρθρο του: «Nωρίτερα την Παρασκευή το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκές πηγές, που είπαν ότι οι δανειστές θεωρούν το ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βιώσιμο και δεν απέκλεισαν την πιθανότητα πλήρους ακύρωσης των περικοπών των συντάξεων». 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 09/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα