Κομισιόν: Χαμηλώνει ο πήχης της ανάπτυξης για την Ελλάδα

Κομισιόν: Χαμηλώνει ο πήχης της ανάπτυξης για την Ελλάδα

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης η Κομισιόν στις θερινές προβλέψεις της. Σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,1% το 2019 έναντι 2,2% τον περασμένο Μάιο.

Στην ανάλυση για τη χώρα μας η Επιτροπή αναφέρει ότι το ελληνικό ΑΕΠ «μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2019» (σε ετήσια βάση), ενώ υπογραμμίζει ότι τα πρόσφατα «μέτρα» που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση «αναμένεται να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία».

Ωστόσο, σημειώνει ότι η ελληνική είναι συνδεδεμένη τόσο με εξωτερικούς όσο και με εσωτερικούς κινδύνους που σχετίζονται με την «ισχυρότερη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση του διεθνούς περιβάλλοντος και την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού».

Υποστηρίζει επίσης ότι η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο συνδέθηκε κυρίως με την ανάκαμψη των επενδύσεων, ιδιαίτερα στις κατασκευές και στο πεδίο του εξοπλισμού. «Ωστόσο, ο εξωτερικός τομέας προκάλεσε σημαντικές πιέσεις στην ανάπτυξη και η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε επίσης. Και οι δύο αυτοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που επισημάνθηκαν στην προηγούμενη πρόβλεψη (σ.σ. εαρινές εκτιμήσεις Μαΐου) έχουν αρχίσει να πραγματώνονται». 

Εκτιμά επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά το υπόλοιπο έτος αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις δυσμενείς εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα. «Εκτός από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η οποία μπορεί να είναι πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, τα φορολογικά μέτρα που θεσπίστηκαν τον Μάιο του 2019 αναμένεται ότι θα παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδιωτική κατανάλωση», αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση.