Κόκκινη κάρτα από την τρόικα για τα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης

Κόκκινη κάρτα από την τρόικα για τα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης

Εν τη γενέσει της απορρίπτεται από τους εκπροσώπους των δανειστών η ιδέα για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα, στη βάση κυβερνητικής πρότασης για μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο που θα χορηγεί πιστώσεις και θα παρέχει εγγυήσεις.

Οι σημερινές διαβουλεύσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών ήταν αποκαλυπτικές για το άδηλο μέλλον του σχεδίου ίδρυσης Αναπτυξιακής Τράπεζας, καθώς το project φαίνεται ότι δεν παίρνει το «πράσινο φως».

Επισήμως αυτό που διοχετεύεται από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες είναι πως οι αντιρρήσεις των δανειστών κατά σχετική συζήτηση που έγινε είναι ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το τραπεζικό σύστημα και όχι συμπληρωματικά με το συσταθέν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ανενεργό σήμερα Επενδυτικό Ταμείο IfG.

Επίσης κρίθηκε ότι ένα τέτοιο project, το οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να εντάξει στον σχεδιασμό της για το «παράλληλο τραπεζικό σύστημα», δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε σημαντικά επενδυτικά κονδύλια, τα οποία είναι απαραίτητα, προκειμένου να αποκτήσει δύναμη πυρός για τη ροή χρηματοδότησης και εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις. Ένας επιπλέον λόγος, που η πρόταση δείχνει να απορρίπτεται, έχει να κάνει και με τα επιπρόσθετα δημοσιονομικά κόστη που απαιτούνται για τη σύσταση της Τράπεζας, καθώς χρειάζονται να προβλεφθούν ίδια κεφάλαια, υποδομές κλπ.

Στο μεταξύ νέα παράταση παίρνει και το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις θα έπρεπε να έχει παρουσιαστεί από τον περασμένο Μάρτιο. Οι πληροφορίες περί προχειρότητας στον σχεδιασμό από το ΚΕΠΕ και προσωπικές κόντρες εντός της κυβέρνησης για το περιεχόμενο των ιδεών και δράσεων που εμπεριέχει για το παραγωγικό μοντέλο, εμμέσως επιβεβαιώθηκαν κατά τις σημερινές συζητήσεις με την τρόικα, η οποία εξέφρασε αντιρρήσεις και σε αυτό το θέμα, στέλνοντας πίσω για διορθώσεις το σχετικό κείμενο που δεν αναμένεται να παρουσιαστεί πριν τον Οκτώβριο. 

"Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τα νέα εργαλεία. Εμείς ό,τι είχαμε να νομοθετήσουμε, το νομοθετήσαμε", τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά από τη συνάντηση με τους θεσμούς και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν από τραπεζικά στελέχη περί σύστασης bad bank για τη διαχείριση μεγάλων προβληματικών δανείων.

Το θέμα θα συζητηθεί αύριο με τους εκπροσώπους των θεσμών αλλά από τη σκοπιά της αναμόρφωσης του νόμου Δένδια, με έμφαση στην αποτελεσματικότερη εξωδικαστική διαδικασία, η οποία θα προβλέπει και την αποβολή του μη συνεργάσιμου μετόχου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ