7ος χρόνος, ημέρα 2186η
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

«Κόκκινη κάρτα» από την Κομισιόν στην Ιταλία

«Κόκκινη κάρτα» από την Κομισιόν στην Ιταλία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιταλία έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου χρέους της, μια κατάσταση που δικαιολογεί την εκκίνηση μιας πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της χώρας.

«Είναι δικαιολογημένη μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους», ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίξουν αυτή την εκτίμηση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Κομισιόν θα μπορούσε με τη σειρά της να προτείνει την έναρξη της διαδικασίας, μια κίνηση που αναμένεται πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις αρχές Ιουλίου. Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι η Ιταλία έχει σημειώσει μικρή πρόοδο σε ό,τι αφορά τις συστάσεις της ΕΕ για τα οικονομικά της και έχει υπαναχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό «ίσως επηρεάσει αρνητικά την αναπτυξιακή δυναμική της Ιταλίας», ανέφερε η Κομισιόν.

Ο επίτροπος οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να αλλάξει την ανάλυσή της για πιθανή διαδικασία αναφορικά με το χρέος της Ιταλίας εάν προκύψουν νέα στοιχεία και δεσμεύσεις από τη Ρώμη.

«Όπως πάντα με όλα τα κράτη-μέλη, είμαστε έτοιμοι να κοιτάξουμε τα νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την ανάλυση», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου αφού η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι είναι δικαιολογημένη μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας για το αυξανόμενο χρέος της.

«Η πόρτα μου είναι ανοικτή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Ιταλία να παρουσιάσει τρόπους για να αποφευχθεί αυτή η διαδικασία.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέγραψαν περαιτέρω πτώση μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων. Στις 13:39 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης των ιταλικών τραπεζών κατέγραψε πτώση σχεδόν 1,8% σε χαμηλό ημέρας, ενώ η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο υψηλό ημέρας του 2,575%.