Κοίτασμα 8 τρισ. κυβικών ποδιών ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ

Κοίτασμα 8 τρισ. κυβικών ποδιών ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ

Έξι με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή και ακόμη περισσότερα εκτιμάται ότι διαθέτει το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της ΕΝΙ Claudio Descalzi.

Ο Descalzi ερωτηθείς σε συνέδριο στο Κάιρο για το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι αυτό διαθέτει έξι έως οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου κοιτάσματος. «Θα μπορούσε να είναι και περισσότερα ή σε αυτό το εύρος, σίγουρα δεν μπορεί να είναι λιγότερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, η Eni εκφράζει την έκπληξή της, ενώ στην Κύπρο βρίσκεται ένας εκ των αντιπροέδρων του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Η κάθοδος αντιπροσωπείας της εταιρείας ήταν προγραμματισμένη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην παρεμπόδιση της πλατφόρμας.

Σημειώνεται πως η Τουρκία θέλει να επιβάλλει «νεκρή Ζώνη» γύρω από το Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με το γεωτρύπανο της Eni/Total να παραμένει κινητοποιημένο 15 μίλια μακριά από τον προορισμό του, μετά την παρέμβαση τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Εχθές, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, για την τουρκική επιθετική ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ανάρτηση στο twitter, ο D. Tusk κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δεσμευθεί για σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να τηρεί «ίσες αποστάσεις», αφού προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες δημιουργούν κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές λύσης του Κυπριακού». 

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει να προχωρήσει το σκάφος και να ξεκινήσει η γεώτρηση το συντομότερο δυνατό.

Παράλληλα, τόνισε ότι «οι εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν αρνητικά και την προοπτική θετικής κατάληξης στο Κυπριακό, καθώς και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γειτονικών κρατών».

Τέλος, σημειώνεται ότι χθες βράδυ, η Λευκωσία προέβη σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Φωτογραφία: AP