Kl. Regling: Το καλοκαίρι του 2018 η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, αν όλα πάνε καλά

Kl. Regling: Το καλοκαίρι του 2018 η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, αν όλα πάνε καλά

Στην Ελλάδα και το επικείμενο τέλος του προγράμματος βοήθειας που λήγει το καλοκαίρι του 2018, αναφέρεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM, στην τελευταία επιστολή του για το 2017 προς τους επενδυτές, τονίζει πως την τρέχουσα χρονιά τα μέτρα βραχυπρόθεσμης ανακούφισης του ελληνικού χρέους ήταν από τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εγχειρήματα του EFSF και του ESM, ενώ σημειώνει ακόμα πως «την επόμενη χρονιά οι χρηματοδοτικές δραστηριότητές μας θα μας κρατήσουν απασχολημένους ξανά κι ας μην ξεχνάμε πως αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πετύχει την έξοδό της από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018».

Ο Klaus Regling αναφέρεται επίσης στα οράματα του γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, για το πού θα ήθελαν να κατευθυνθεί η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Regling τονίζει πως «βασικό τους μέλημα είναι να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να γίνει η νομισματική ένωση πιο σταθερή και σε αυτό το πλαίσιο, η εντολή του ESM θα ισχυροποιηθεί».

Στην επιστολή του, ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, κάνει και μια συνολική ανασκόπηση της χρονιάς και τονίζει ότι «το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για την Ευρώπη αν και κάποιοι δείκτες ήταν στα "κόκκινα" στο ξεκίνημα του έτους, με τις μνήμες από τη ψήφο για το Brexit νωπές. Οι φόβοι για νίκη της ακροδεξιάς στη Γαλλία και στην Ολλανδία έφεραν αστάθεια στην αγορά, όμως οι ψηφοφόροι τελικώς ψήφισαν σταθερότητα και οι επενδυτές βλέπουν πια την Ευρώπη ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους».