Κλ. Ρέγκλινγκ: Στους θεσμούς η απόφαση για την περικοπή των συντάξεων

Κλ. Ρέγκλινγκ: Στους θεσμούς η απόφαση για την περικοπή των συντάξεων

Στους θεσμούς παρέπεμψε ο Κλάους Ρέγκλινγκ τις αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων αντιμετωπίζοντας θετικά το γεγονός ότι τελικά συμπεριλαμβάνεται, ως ένα από τα δύο σενάρια, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή. Και αυτό διότι οι διαρροές από την ελληνική πλευρά έκαναν λόγο για κατάθεση προυπολογισμού χωρίς να περιλαμβάνεται η ψηφισμένη ρύθμιση που αφορά στη μείωση των συντάξεων.

Διαρροές που έλαβαν διαστάσεις αφού προήλθαν το προηγούμενο διήμερο, από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό το Eurogroup αντιμετώπιση θετικά το γεγονός ενώ ο Κλ. Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης  «είναι θετικό γεγονός πως η Ελλάδα παρουσίασε δύο σενάρια», εξηγώντας ότι «οι συνομιλίες με τους θεσμούς δεν έχουν ολοκληρωθεί, οπότε είναι καλό να έχουμε και τα δύο ενδεχόμενα και να αφήσουμε την απόφαση στους θεσμούς».

Υπενθυμίζεται ότι, από την Νέα Υόρκη, ανώτατος έλληνας αξιωματούχος είχε αναφέρει σε δημοσιογράφους την Παρασκευή πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου αλλά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την άποψη ότι το μέτρο της περαιτέρω περικοπής των συνταξέων είναι «δημοσιονομικό» και όχι «διαρθρωτικό», επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο που θεσπίστηκε.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά ο Μ. Σεντένο απάντησε πως «Οι συντάξεις δεν είναι μέτρο διαρθρωτικής πολιτικής καθώς το ασφαλιστικό σύστημα έχει ήδη μεταρρυθμιστεί. Είναι ένα δημοσιονομικό μέτρο. Όλοι ξέρουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για φέτος και του χρόνου και όλοι ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ'' ό,τι 19 μήνες νωρίτερα όταν λήφθηκε αυτή η απόφαση». Τόνισε, ωστόσο, πως αυτό που είναι"σημαντικό" είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και πως σ'' αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα δύο σενάρια που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι η επίσημη αξιολόγηση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης εφαρμογής ή όχι του προνομοθετημένου μέτρου περικοπής συντάξεων θα πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους αυτής και της επόμενης χρονιάς. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και θα υπάρξει διαβούλευση για το αν θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό με τα άλλα κράτη μέλη και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».