Ο Κλ. Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει αυστηρή μεταμνημονιακή επιτήρηση

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, σχολιάζοντας ωστόσο ότι δεν θα πρόκειται για νέο μνημόνιο καθώς δεν θα τεθούν νέοι όροι.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι κάθε χώρα που παίρνει δάνειο από τον ESM τίθεται σε πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης, η οποία για την Ελλάδα θα είναι πιο «σφιχτή» διότι έχει δανειστεί περισσότερα κεφάλαια και θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η επιτήρηση αυτή θα αφορά κυρίως στο εάν υλοποιούνται τα προσυμφωνηθέντα, όπως π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε δηλώσεις του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι η τελευταία δόση από τον ESM για την δ'' αξιολόγηση θα είναι της τάξης των 10- 12 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανάγκες ρευστότητας για την Ελλάδα.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, όπως π.χ. ότι η οικονομία βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται.

Δήλωσε μάλιστα, ότι είχαν εκφραστεί μεν κάποιες ανησυχίες από τις αγορές και εθνικά κοινοβούλια για αναστροφή των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα, αλλά πήρε ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση για συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Αναφέρθηκε σε ορισμένα follow ups την ερχόμενη εβδομάδα για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του πολυνομοσχεδίου, με τον κ. Τσακαλώτο να διευκρινίζει πως πρόκειται για δευτερεύουσα νομοθεσία και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που πάντα ακολουθούν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συζήτηση με τον κ. Ρέγκλινγκ αφορούσε στο Eurogroup, τα μέτρα για το χρέος και τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και είναι και οι δύο αισιόδοξοι πως θα υπάρξει ικανοποιητική λύση έως την προσεχή Πέμπτη. Ειδικά για το χρέος, επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολλοί συνδυασμοί για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκε το Eurogroup πέρυσι και θα βοηθήσουν στο χρέος. Σε ερώτηση για τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για το υπερταμείο και τον ESM και οι δύο ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για ενέχυρο και υποθήκη των επιχειρήσεων που έχουν περάσει στο υπερταμείο, αλλά για εγγύηση.

Δεν θα αντιστραφούν τα μέτρα για τις συντάξεις

Νωρίτερα, ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) επιχείρησε να βάλει τέλος στη φιλολογία σχετικά με το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι περικοπές στις συντάξεις επιχείρησε, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο θέμα των συντάξεων, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα αποκτά ευρύτερα περιθώρια κινήσεων τονίζοντας όμως ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε πως σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη βελτίωση της κατάστασης και την πρόσβαση στις αγορές δεν θα αντιστραφούν».

Στο θέμα της εποπτεία που θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε αναφέρει ότι «ξέρουμε ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη αλλά εμείς ως ο μεγαλύτερος πιστωτής θα παρακολουθούμε». υπενθυμίζοντας ότι ο ESM κατέχει πάνω από το 50% του ελληνικού χρέους.

Συμβαίνει άλλωστε με όλες τις χώρες που δανείζονται από τον Μηχανισμό, είπε ο επικεφαλής του ESM, επισημαίνοντας ωστόσο ότι βάσει του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική μείωση του χρέους της «η παρακολούθηση θα είναι λίγο πιο στενή». Ερωτηθεί αν εννοεί «ενισχυμένη παρακολούθηση», ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να υλοποιηθεί.

Ερωτηθείς για το ύψος που θα έπρεπε να φτάσει το ταμειακό απόθεμα προκειμένου η Ελλάδα να προστατευθεί απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε ότι δεν έχει αποφασιστεί ποιο πρέπει να είναι αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα είναι σημαντικό».

«Μπορεί να είναι 20 δισ. ευρώ ή παραπάνω, το οποίο θα καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα τους επόμενους 15 μήνες. Όμως είναι οι πρώτες εκτιμήσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει προστασία», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Όσον αφορά το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι «κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης είναι επίσης μέλος του ΔΝΤ, γι' αυτό το ΔΝΤ θα είναι πάντα μαζί μας».

«Φαίνεται λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει χρηματοδοτικά. Αλλά θα εμπλέκεται με την Ελλάδα κι αυτό είναι καλό», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Β. Ντομπρόβσκις: Πρέπει να υπάρξει συνεχής τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα