Κίνα: Βουτιά 17% καταγράφει η μετοχή της Guotai Junan International

Κίνα: Βουτιά 17% καταγράφει η μετοχή της Guotai Junan International

Η Guotai Junan International Holdings, θυγατρική στο Χονγκ Κονγκ μιας εκ των μεγαλύτερων κινεζικών χρηματιστηριακών εταιριών, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που οδήγησε τη μετοχή της σε πτώση άνω του 17%.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση του Γιμ Φουνγκ, ωστόσο η είδηση ενίσχυσε τις ανησυχίες για τον τρόπο που οι κινεζικές αρχές αντιμετωπίζουν ύποπτες παρατυπίες στην αγορά, ύστερα από τη βουτιά των χρηματιστηριακών αγορών της νωρίτερα φέτος.

«Τα νέα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην μετοχή της Guotai Junan καθώς το όλο συμβάν παραμένει αδιευκρίνιστο. Ο πρόεδρος αγνοείται εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, το οποίο εγείρει ανησυχίες στους επενδυτές», σχολίασε ο Πάτρικ Γιου, διευθυντής στην CASH Asset Management στο Χονγκ Κονγκ.

Η Guotai Junan, σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ανέφερε ότι δεν έχει καταφέρει να έρθει σε επαφή με τον Γιμ από την περασμένη Τετάρτη. Καθώς δεν είναι δυνατόν να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, το συμβούλιο είπε ότι διόρισε τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γουόνγκ Τουνγκ Τσινγκ ως προσωρινό πρόεδρο. Το συμβούλιο είπε ότι η εταιρία λειτουργούσε κανονικά.

Η μετοχή της εταιρίας στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε βουτιά μετά την ανακοίνωση της είδησης, υποχωρώντας λίγο πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης κατά 12% με την ευρύτερη αγορά να σημειώνει την ίδια ώρα απώλειες 0,4%.

Ενώ η εξαφάνιση του προέδρου τρόμαξε τους επενδυτές, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η είδηση δεν θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην εταιρία.

"Η γενικότερη εποπτεία και λειτουργία κρατικών επιχειρήσεων γίνεται από την κυβέρνηση, άρα ο αντίκτυπος του προέδρου στην εταιρία δεν είναι πολύ μεγάλος", σχολίασε αναλυτής από τη Σανγκάη που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η μονάδα στο Χονγκ Κονγκ ανήκει κατά πλειοψηφία στην κρατική κινεζική χρηματιστηριακή εταιρία Guotai Junan Securities, που εισήχθηκε στο χρηματιστήριο της Σανγκάης τον Ιούνιο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Guotai Junan International είπε ότι αξιωματούχοι της Ανεξάρτητης Αρχής του Χονγκ Κονγκ Κατά της Διαφθοράς εισήλθαν στο σπίτι του Γουόνγκ και ότι ο Γουόνγκ κλήθηκε να συνδράμει την έρευνά τους.

Αρκετά διοικητικά στελέχη γνωστών χρηματιστηριακών εταιριών έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας στην Κίνα καθώς οι αρχές αναζητούν απαντήσεις για τη βουτιά άνω του 40% που κατέγραψαν οι μετοχές από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ