Κέρδη 200 μονάδων στον Dow Jones μετά την «ανακωχή» με τη Huawei

Κέρδη 200 μονάδων στον Dow Jones μετά την «ανακωχή» με τη Huawei

Σε θετικό έδαφος επανήλθαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, λαμβάνοντας ώθηση από τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μετά από την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για τρίμηνη παράταση στις συναλλαγές αμερικανικών εταιρειών με την Huawei.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο «επεισόδιο» της εμπορικής διαμάχης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον βρέθηκε ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Huawei, η οποία τοποθετήθηκε σε «μαύρη λίστα» επιχειρήσεων με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ.

Άμεσα η Google ενημέρωσε ότι, στα πλαίσια συμμόρφωσης με την απόφαση, θα αποκλείσει τις συσκευές της κινεζικής εταιρείας από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού της συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα smartphones της Huawei θα χάσουν την πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Σήμερα ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε ειδική άδεια που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται για ακόμη τρεις μήνες με τη Huawei.

Με την κίνηση αυτή να εκλαμβάνεται από τους επενδυτές ως προσπάθεια να αμβλυνθούν οι τόνοι, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, οποίος δέχθηκε χτες τις μεγαλύτερες πιέσεις, διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών αυτών κλείνοντας στις 7.785 μονάδες έχοντας κερδίσει 83,3 ή 1,08%. Παράλληλα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε σχεδόν 200 μονάδες κλείνοντας στις 25.877 ενισχυμένος κατά 0,77%, όπως και ο διευρυμένος S&P 500 που ολοκλήρωσε στις 2.864 μονάδες έχοντας κερδίσει 24,1 ή 0,85%.

Στα υπόλοιπα νέα της ημέρας που απασχολούν τους επενδυτές, σε κοινή τους επιστολή προς τον Ντόναλντ Τράμπ, η Nike, η Adidas και άλλες εταιρείες αθλητικών ειδών του ζητούν να επανεξετάσει την επιβολή δασμών σε παπούτσια που κατασκευάζονται στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι θα έχουν «καταστροφικές» συνέπειες για τους καταναλωτές, τις ίδιες τις εταιρείες και την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της.

Συνολικά, 173 εταιρείες υπέγραψαν την εν λόγω ανοικτή επιστολή προς τον Αμερικανό πρόεδρο, η οποία εστάλη επίσης στον υπουργό Οικονομικών, Στιβ Μνούσιν, τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος και τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Λάρι Κούντλοου.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Tesla, που κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε βρεθεί σε χαμηλά δυόμιση ετών καταγράφοντας απώλειες άνω του 4%, τελικά διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος τους κλείνοντας στο -0,14% . Αφορμή για τις πιέσεις στη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού στάθηκε ανάλυση της Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία η «καρδιά» των προβλημάτων της Τesla είναι οι παραγωγικές δυνατότητες και κατά συνέπεια η ικανότητα να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Ωστόσο, βουτιά σχεδόν 7% κατέγραψε η μετοχή της J.C. Penney, καθώς η αλυσίδα λιανεμπορικής δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα αποτελέσματα τριμήνου της.