Το «μυστικό» των υπομνημάτων και το τελικό ξεκαθάρισμα

Το «μυστικό» των υπομνημάτων και το τελικό ξεκαθάρισμα

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Αγωνία αρκετών ακόμη ημερών, αν όχι και εβδομάδων επιφυλάσσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της άδειας καζίνο του Ελληνικού, αλλά όλες οι ενδείξεις, όπως και νέες πληροφορίες συνηγορούν στο ότι η διαδικασία θα οδηγήσει σε σύντομο ξεκαθάρισμα του τοπίου, όπως προ εβδομάδος είχε αποκαλύψει το liberal.gr.

Την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού, συνεδρίασε για να εξετάσει τους φακέλους δικαιολογητικών των δυο υποψήφιων, μαζί με τα υπομνήματα του έχουν υποβληθεί από την πλευρά της Mohegan και της Hard Rock. Η Επιτροπή δεν κατέληξε οριστικά σε «ετυμηγορία» και ζήτησε διευκρινίσεις από τους δύο διαγωνιζομένους, που έχουν προθεσμία να τις υποβάλουν έως την μεθεπόμενη Τετάρτη. Όπως αποκάλυψε ωστόσο το liberal.gr ο ένας εκ των δύο φακέλων παρουσιάζει ελλείψεις που συνιστούν λόγους αποκλεισμού του από τη διαδικασία.

Για τις ελλείψεις αυτές, τις προηγούμενες ημέρες διέρρευσαν πληροφορίες που καταγράφουν ότι εστιάζονται σε αντικείμενα όπως η εγγυητική επιστολή ή και άλλες σοβαρές παραμέτρους του φακέλου των νομιμοποιητικών εγγράφων.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με πηγές του liberal.gr προσκείμενες στη διαδικασία, έγκειται στο ότι οι διευκρινίσεις που ζήτησε η Επιτροπή του διαγωνισμού, δεν αφορούν τις σημαντικές αυτές ελλείψεις, παρά κάποια άλλα διαδικαστικά ζητήματα. Κάτι που εφόσον επιβεβαιώνεται σημαίνει ότι τα προβληματικά στοιχεία του φακέλου δεν επιδέχονται διορθώσεως. Αν λ.χ το πρόβλημα αφορά στην εγγυητική επιστολή, δεν μπορεί κανείς να αναμένει από την Επιτροπή να παράσχει τη δυνατότητα διόρθωσης της, καθώς αυτό θα συνιστούσε υποβολή νέας προσφοράς. Και κατά την οπτική αυτή, ο εν λόγω φάκελος θα αποκλεισθεί από τη συνέχεια της διαδικασίας.

Κύκλοι με γνώση των σχετικών διαδικασιών, σημείωναν πάντως ότι το ενδεχόμενο αποκλεισμού του ενός υποψηφίου, στη φάση αυτή δεν είναι προβληματικό για τη διαδικασία η οποία άλλωστε οδηγεί ούτως ή άλλως στην επικράτηση ενός. Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι “δομημένος” ο διαγωνισμός, ενσωματώνει “εχέγγυα” ώστε να μπορεί να προχωρήσει και με μία προσφορά, εφόσον η έτερη απορριφθεί, αρκεί να καλύπτει τις προϋποθέσεις και το εύλογο τίμημα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή του διαγωνισμού εργάζεται με ιδιαίτερη σχολαστικότητα στην ευαίσθητη διαδικασία, προκειμένου να προφυλάξει το κύρος του διαγωνισμού και την ομαλή του ολοκλήρωση. Ταυτόχρονα, οι αυστηρές προδιαγραφές που έχουν τεθεί για τη διενέργεια του από την αρμόδια εποπτική αρχή (ΕΕΕΠ), είναι απαραίτητες προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα προτάσεων που δεν έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ή και παρερμηνείες στις δικές της αποφάσεις.

Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά, η Επιτροπή του διαγωνισμού, μετά την παραλαβή των διευκρινίσεων θα συνεδριάσει προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της επί των φακέλων των δικαιολογητικών. Ακολούθως θα συντάξει το πόρισμά της, το οποίο θα πρέπει να καθαρογραφεί και να παραδοθεί επισήμως στην ΕΕΕΠ. Διαδικασία που θα χρειαστεί αρκετές εργάσιμες ημέρες.

Βάσει της ίδιας διαδικασίας, η ΕΕΕΠ θα συνεδριάσει αντίστοιχα για να εξετάσει το πόρισμα και να εκδώσει τη δική της απόφαση. Σημειώνεται ότι και επί της απόφασης του ΔΣ της ΕΕΕΠ υπάρχει δυνατότητα υποβολής ενστάσεως, στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Υποθέσεων.