Κατώτατος μισθός: Η κυβέρνηση παίζει με τις εντυπώσεις και τις ζωές των εργαζομένων

Κατώτατος μισθός: Η κυβέρνηση παίζει με τις εντυπώσεις και τις ζωές των εργαζομένων

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ακόμη ένα διθυραμβικό πρωθυπουργικό λόγο, θα απολαύσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, σήμερα το μεσημέρι. Με την γνωστή αργή, αποφασιστική φωνή ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% -όπως τελικά επέβαλαν οι δανειστές- και όχι κατά 10% όπως ανακοίνωνε η Υπουργός Εργασίας.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να αυξήσει πραγματικά τα εισοδήματα των εργαζομένων, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θα ανακοίνωνε μια γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους υπέρ των εργαζομένων.

Σήμερα το 77,14% των εργαζόμενων με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό απασχολούνται σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η δήθεν “αντίσταση της κυβέρνησης στις μνημονιακές πολιτικές” αλλά το κατά πόσο οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μπορούν σήμερα να σηκώσουν το βάρος μιας αύξησης της μισθολογικής δαπάνης η οποία τελικά ξεπερνά κατά πολύ το 8% της ονομαστικής αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων…

Ο νέος κατώτατος μισθός των 532 Ευρώ θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, επομένως η σημαντική αύξηση της τάξης των 120 Ευρώ θα δοθεί στους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Όπως συνήθως συμβαίνει σ'' αυτές τις περιπτώσεις, πολλές μικρές επιχειρήσεις θα επιλέξουν, υποχρεωτικά και αυτονόητα, την ευκολότερη και φθηνότερη οδό της «υποκατάστασης της πλήρους απασχόλησης με την μερική ή την εκ περιτροπής απασχόληση ή ακόμη και την ημιδηλωμένη απασχόληση».

Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί ο αριθμός των απασχολουμένων, αφού σε μια θέση εργασίας των 1.500 Ευρώ θα εγγράφονται ως απασχολούμενοι δύο εκ περιτροπής εργαζόμενοι των 532 Ευρώ και η προεκλογική καμπάνια της κυβέρνησης θα γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακή....

Επειδή η συνήθης προπαγανδιστική ρητορική των φιλοκυβερνητικών παραγόντων θα αναφερθεί με θαυμασμό στο “καλό παράδειγμα της Πορτογαλίας” της οποίας η “αριστερή” κυβέρνηση αυξάνει σταθερά τον βασικό μισθό, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ο κατώτατος μισθός στη Πορτογαλία εξακολουθεί να είναι μικρότερος από την Ελλάδα ενώ -έκπληξη- το διαθέσιμο εισόδημα των Πορτογάλων είναι μεγαλύτερο των Ελλήνων εργαζομένων λόγω των χαμηλότερων εισφορών και φόρων στην εργασία.

Στην Ελλάδα όμως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων ούτε για το παραγόμενο από τις επιχειρήσεις εθνικό εισόδημα. Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα χαμηλής ανταγωνιστικότητας, με επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε λογικού κόστους χρηματοδότηση και διαρκώς υπόκεινται σε διαδοχικούς φορολογικούς και ρυθμιστικούς παραλογισμούς.

Γι'' αυτό άλλωστε οι μόνοι εργαζόμενοι που πραγματικά ευημερούν στην Ελλάδα είναι όσοι απασχολούνται στην -”μαύρη” – αδήλωτη – μη φορολογούμενη- οικονομία η οποία διαρκώς επεκτείνεται...