Στη Βουλή o προεκλογικός προϋπολογισμός, με παροχές-συντάξεις

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, 08:51
-A +A
Στη Βουλή o προεκλογικός προϋπολογισμός, με παροχές-συντάξεις

Στην Βουλή κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός του 2019, στον οποίο η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην προσπάθειά της αντιστρέψει το βαρύ πολιτικό κλίμα αλλά και να περιορίσει τις απώλειες που βλέπει να υφίσταται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο προϋπολογισμός ο οποίος θα προβλέπει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, θα περιλαμβάνει το περίφημο «πακέτο Τσίπρα», το ύψος του οποίου ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί καθώς και τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2019 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5%, καθώς και ρυθμό ανάπτυξης 2,5%.

Για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, όπως προκύπτει από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών από την αρχή του έτους.

Γι' αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει, για ακόμη ένα έτος, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε ασθενέστερες οικονομικές ομάδες.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες τα αντίμετρα που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός με βάση τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα θα είναι τα εξής:

- το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

- οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή

- η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων

- μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροιδιοκτήτες

- μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).

- μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

- το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου

- η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα