Κατάρ: Στον ιαπωνικό όμιλο Chiyoda το συμβόλαιο κατασκευής εγκαταστάσεων φυσικού αερίου

Κατάρ: Στον ιαπωνικό όμιλο Chiyoda το συμβόλαιο κατασκευής εγκαταστάσεων φυσικού αερίου

Ο ιαπωνικός τεχνικός όμιλος Chiyoda θα αναλάβει την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων ικανών να αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας Qatar Petroleum ανέθεσε τη σύμβαση σε μια κοινοπραξία που συγκροτήθηκε από την Chiyoda και τη γαλλική Technip. Η σύμβαση ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει λάβει μια ιαπωνική εταιρεία για την κατασκευή εργοστασίων ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου).

Τα εργοστάσια τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τμηματικά από το 2025 έως το 2027, θα γίνουν εξαγωγικοί κόμβοι για το ΥΦΑ του Κατάρ προς την Ασία. Ο εξοπλισμός δέσμευσης άνθρακα που θα  εγκατασταθεί αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά περισσότερο από 25%.

Οι εγκαταστάσεις υγροποίησης αερίου θα επεξεργάζονται την παραγωγή από το ανατολικό τμήμα του North Field του Κατάρ, το μεγαλύτερο μη συνδεδεμένο πεδίο φυσικού αερίου στον κόσμο. 

Θα κατασκευαστούν τέσσερα "megatrains" - (εγκαταστάσεις υγροποίησης) - το καθένα με την ικανότητα παραγωγής 8 εκατομμυρίων τόνων ΥΦΑ ετησίως. Όταν και τα τέσσερα τεθούν σε λειτουργία υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν την ετήσια παραγωγική ικανότητα ΥΦΑ του Κατάρ σε 110 εκατομμύρια τόνους από 77 εκατομμύρια σήμερα.

Το Κατάρ στοχεύει να αυξήσει την εθνική ικανότητα παραγωγής ΥΦΑ σε 126 εκατομμύρια τόνους έως το 2027.