Καταδίκη της Ελλάδας για την ΛΑΡΚΟ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Καταδίκη της Ελλάδας για την ΛΑΡΚΟ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Του Γιώργου Φιντικάκη

Καταδίκη της Ελλάδας για τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί στη ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση της προβληματικής εταιρείας.

Η απόφαση αφορά την υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ που έδωσε το Δημόσιο στην νικελοβιομηχανία την περίοδο 2008,2010 και 2011, καθώς και την συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας το 2009.

Η υπόθεση εκκρεμεί από το 2014, όταν και η Κομισιόν είχε κοινοποιήσει στην Ελλάδα την σχετική απόφαση, ζητώντας την άμεση ανάκτηση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης. Τότε η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει με την τρόικα το σπάσιμο της εταιρείας και την πώληση σε χωριστούς διαγωνισμούς, άλλο για το εργοστάσιο και άλλον για τα δημόσια μεταλλεία (Άγιος Ιωάννης).

Τελικά, τίποτε δεν προχώρησε, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισε να διατηρήσει την ΛΑΡΚΟ στο Δημόσιο, το οποίο και υποτίθεται ότι θα την εξυγίανε, κάτι που φυσικά ποτέ δεν συνέβη.

Έτσι, σήμερα το Ευρωδικαστήριο απεφάνθη ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει συμμορφωθεί και δεν έχει πάρει τα μέτρα που ήταν απαραίτητα για την εκτέλεση της απόφασης της ΕΕ, διαπιστώνει επομένως ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει από την ΛΑΡΚΟ πίσω τα χρήματα, διαφορετικά να κηρύξει άμεσα την διαδικασία πτώχευσής της.