Κάνοντας τη ζωή... δυσκολότερη για την MLS

Κάνοντας τη ζωή... δυσκολότερη για την MLS

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η επόμενη ημέρα για την MLS, μετά την επαναξιολόγηση του credit rating της εταιρείας που έριξε την πιστοληπτική της διαβάθμιση στην κατηγορία C από Β που ήταν μέχρι τώρα. Η σχετική ανακοίνωση, που έγινε στο κλείσιμο της χρηματιστηριακής εβδομάδας την περασμένη Παρασκευή, έρχεται στον απόηχο του χρηματιστηριακού τσουνάμι που χτύπησε την εταιρεία πριν μερικές εβδομάδες και “στενεύει” τα δεδομένα για τον όμιλο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση. Και ταυτόχρονα, πιέζει τη διοίκηση του Γιάννη Καματάκη για αποφάσεις.

Από τις αρχές Οκτωβρίου η χρηματιστηριακή αγορά παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα την ραγδαία πτώση της τιμής της μετοχής της MLS η οποία έπεσε από τα 5,32 ευρώ του περασμένου Απριλίου, σχεδόν στο 1,5 ευρώ, κλείνοντας -τελικά- στα μέσα του μήνα στο 1,75 ευρώ. Έχοντας, δηλαδή χάσει το 66% της αξία της από τον Απρίλιο, αλλά και το 80% των κερδών που είχε επιτύχει από το 2009. Στο επίπεδο αυτό βρίσκεται και σήμερα, με την εταιρεία να αναζητά τις καλύτερες δυνατές επιλογές για την επόμενη ημέρα, καθώς το επιχειρηματικό της στοίχημα δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που η ίδια είχε υπολογίσει.

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζει η διοίκηση, παραμένει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, που όπως επανέλαβε πρόσφατα ο Γιάννης Καματάκης, παραμένει ανοικτή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια εξέλιξη. Πηγές στην εταιρεία αναφέρουν ότι για την ίδια, η καλύτερη δυνατή λύση θα είναι η εξεύρεση επενδυτή, ο οποίος δεν θα κινηθεί μόνο στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης, αλλά και της στρατηγικής ανάπτυξης, προκειμένου η MLS να ενισχύσει την εικόνα της, να αποκτήσει πρόσβαση σε αγορές του εξωτερικού.

Το ερώτημα, είναι κατά πόσον τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που οδήγησαν πολλούς θεσμικούς στην έξοδο από την MLS πυροδοτώντας το τσουνάμι του Οκτωβρίου, θα επιτρέψουν στην ίδια να βρει τον “εταίρο” που ψάχνει, σε μια αναζήτηση η οποία θα γίνει μια δυσχερέστερη υπόθεση μετά την υποβάθμιση του credit rating.

Ένα άλλο ζήτημα για την εταιρεία παραμένει και η χρηματοδότηση και η εξέλιξή της. Τα τελευταία χρόνια η MLS επένδυσε πολλά στη νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, το κύριο βάρος για την ανάπτυξη της οποίας “έπεσε” στα τρία ομολογιακά δάνεια που εξέδωσε τα τελευταία χρόνια (2016, 2017 και 2019) με επιτόκια από 4,3% έως 5,3%. Αν και η εταιρεία τα εξυπηρετεί αποπληρώνοντας κανονικά τους τόκους, στελέχη της δεν έχουν κρύψει ότι μια από τις επιλογές της MLS μπορεί να είναι η επαναγορά των ομολόγων ώστε η εταιρεία να καρπωθεί τη διαφορά μεταξύ της τιμής έκδοσης και της τιμής αγοράς.

Σημειώνεται ότι τα ομόλογα αυτά που λήγουν αντίστοιχα το 2020, 2022 και 2024 διαπραγματεύονταν το τελευταίο διάστημα σε ένα επίπεδο 80-90% χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει και περισσότερο.

Κεντρικό ερώτημα σε μία τέτοια υπόθεση, βέβαια αφορά σε ποια τιμή θα μπορούσε να προταθεί μια τέτοια επαναγορά, αλλά και πως θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μια εταιρεία που εμφανίζεται να “καίει” κεφάλαια, χωρίς να επιτυγχάνει το αποτέλεσμα που επεδίωκε. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από το “φρενάρισμα” στο τζίρο, τα αποτελέσματα του εξαμήνου 2019 “έδειξαν” μείωση των ταμειακών διαθεσίμων (2,4 εκατ. ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018) και την αύξηση του δείκτη υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια στο 117,5%, έναντι 96,2% στο τέλος του 2018 και 84,2% στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Οι “φουρτούνες”, δεν είναι βέβαια πρωτόγνωρες για τον Γιάννη Καματάκη. Ο CEO και μεγαλομέτοχος της MLS έχει βρεθεί και άλλες φορές σε δύσκολες περιστάσεις, ορισμένες από τις οποίες αφορούν στοιχήματα που “δεν βγήκαν”. Άλλωστε το αντικείμενο είναι εξ ορισμού απαιτητικό και η επιτυχία δύσκολη απέναντι στους διεθνείς κολοσσούς. Για τον λόγο αυτό και ο επιχειρηματίας “θωρακίστηκε” πριν μερικά χρόνια με τη “συμμαχία” της βασιλικής οικογένειας του Kατάρ, που μπήκε το 2014 στο μετοχικό κεφάλαιο της ραγδαίας τότε αναπτυσσόμενης ελληνικής εταιρείας. Βέβαια η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 5%, ενώ σύμφωνα με τις ενδείξεις δεν βοήθησε την ανάπτυξη της MLS στον αραβικό κόσμο. Τουλάχιστον όσο θα ήθελε ο επιχειρηματίας, που αν και παραμένει “μετρ” της υψηλής τεχνολογίας δεν έχει στο τσεπάκι μαγικές λύσεις...