Καλιφόρνια: «Υπάλληλοι» πλέον οι οδηγοί των Uber – Lyft με απόφαση δικαστηρίου

Καλιφόρνια: «Υπάλληλοι» πλέον οι οδηγοί των Uber – Lyft με απόφαση δικαστηρίου

Εφετείο στην Καλιφόρνια εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες υπηρεσιών μεταφορών Uber και Lyft θα πρέπει να δίνουν στους οδηγούς με τους οποίους συνεργάζονται το καθεστώς του υπαλλήλου.

Η Πολιτεία της Καλιφόρνια μήνυσε τις δύο εταιρείες τον Μάιο για παραβίαση του πολιτειακού νόμου, ισχυριζόμενη ότι με τον χαρακτηρισμό «εργολήπτες» οι οδηγοί της Uber και της Lyft στερούνται βασικά δικαιώματα, όπως κατώτατο μισθό, πληρωμένη αναρρωτική άδεια και ασφάλιση έναντι της ανεργίας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων εξυπηρετεί περισσότερο το δημόσιο συμφέρον από την «προστασία της Uber, της Lyft και των μετόχων τους, καθώς όλων όσων βασίζονται στα πλεονεκτήματα των διαδικτυακών υπηρεσιών μεταφοράς».

Η δύο εταιρείες δήλωσαν ότι εξετάζουν όλες τις νομικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της έφεσης.

Η Uber και η Lyft, μαζί με άλλες παρόμοιες εταιρείες αναμένουν προς το παρόν το αποτέλεσμα ενός «δημοψηφίσματος» που θα γίνει στην Καλιφόρνια -μαζί με τις προεδρικές εκλογές- για την απόσυρση του επίμαχου νόμου, ο οποίος τις υποχρεώνει να αντιμετωπίζουν τους οδηγούς τους ως υπαλλήλους, αν και το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει και κάποια δικαιώματα, όπως ελάχιστο μισθό με βάση τις ώρες εργασίας.

«Η σημερινή απόφαση σημαίνει πως αν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν για την απόσυρση του νόμου, οι οδηγοί των υπηρεσιών μεταφορών δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ωθώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και πιθανότατα διαλύοντας το δίκτυο υπηρεσιών μεταφορών σε ολόκληρη σχεδόν την πολιτεία της Καλιφόρνια» δήλωσε η Uber.

Πηγή: Reuters