Και αν οι βρετανικοί τίτλοι παύσουν να είναι ασφαλές καταφύγιο;

Και αν οι βρετανικοί τίτλοι παύσουν να είναι ασφαλές καταφύγιο;

Της Μαίρης Βενέτη

Προς οριστική κατάρρευση βαδίζουν οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για την επίτευξη συμφωνίας συντεταγμένης αποχώρησης του δεύτερου από το μπλοκ των 28 χωρών, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν νωρίς το πρωί της Τρίτης ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Εργατικοί μπορεί να καλούν το βρετανικό κοινοβούλιο να προλάβει την «ανεύθυνη κυβέρνηση» και να αποτρέψει την ασύντακτη έξοδο της χώρας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Βρετανία χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν από μηχανής Θεό.

Για τη Βρετανία ένα άναρχο Brexit τουλάχιστον στην αρχή και μέχρι την υλοποίηση των εμπορικών συμφωνιών της επόμενης μέρας, θα τη φέρει όμηρο στα χέρια των αγορών.

Μια χαοτική έξοδος, ακολουθούμενη από υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων των μεγάλων οίκων, περαιτέρω πτώση της λίρας και αύξηση των κυβερνητικών δαπανών θα μπορούσε να προκαλέσει μια βίαιη απομάκρυνση των ξένων κεφαλαίων –και όχι μόνο- από τα ομόλογα της χώρας.

Οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος της Βρετανίας έχουν μέχρι τώρα ενεργήσει ως καταφύγια από τον κίνδυνο του Brexit.

Η ισχυρή εξάρτηση όμως του Ηνωμένου Βασιλείου από ξένες επενδύσεις έναντι να χρηματοδοτεί το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πιθανότατα να αρχίσει να ανησυχεί τους διαχειριστές.

Ήδη η Allianz Global Investors μείωσε την κατοχή του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του κινδύνου ύφεσης μετά το Brexit και της πορείας των επιτοκίων.

Μια κατάρρευση της αγοράς ομολόγων θα είναι μια οδυνηρή εξέλιξη καθώς θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους του δανεισμού της κυβέρνησης, καθιστώντας το Brexit ακόμα πιο οδυνηρό και δύσκολα διαχειρίσιμο.

Πάντως αν και η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 18% από το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο του 2016, οι τίτλοι σταθερού επιτοκίου επέστρεψαν στους επενδυτές σχεδόν το 20%. Το στοίχημα όμως είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά τους εφεξής.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες