Κ. Γάτσιος: Παρασιτικό το οικονομικό μοντέλο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, 18:44
-A +A
Κ. Γάτσιος: Παρασιτικό το οικονομικό μοντέλο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Για συνέχιση ενός παρασιτικού οικονομικού μοντέλου από τους ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, το οποίο διατηρεί τις ανισορροπίες που οδήγησαν στην πρόσφατη χρεοκοπία τη χώρα μας, κάνει λόγο ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Γάτσιος επισημαίνει ότι ο μόνος δρόμος για να ξεπεραστεί οριστικά η μακροχρόνια κρίση είναι η παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος πριν ένα χρόνο για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Γάτσιος, εκφράζει την απογοήτευσή του για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την εθνική μας ανεξαρτησία και ακεραιότητα και μιας νέας χρεοκοπίας», όπως αναφέρει. Εξηγεί τις ανισορροπίες που συνεχίζουν να υφίστανται κι επικρίνει τόσο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και τη ΝΔ πως είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει ότι τα πλεονάσματα που εμφανίζει η κυβέρνηση είναι τα χρεωστούμενα του κράτους, ενώ υπογραμμίζει ότι ο μόνος δρόμος για να ξεπεραστεί οριστικά η μακροχρόνια κρίση και να σταθεί στα πόδια της η χώρα είναι ο δρόμος της παραγωγικής και δημιουργικής Ελλάδας κι όχι η συνέχιση ενός παρασιτικού οικονομικού μοντέλου το οποίο οδήγησε στη πρόσφατη χρεοκοπία.

«Μία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τραπεζικό σύστημα, και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει τραπεζικό σύστημα. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τόσο μεγάλο, ώστε δεν υπάρχει δυνατότητα να κυκλοφορήσει το χρήμα στο οικονομικό κύκλωμα και να πάρει τη μορφή πιστώσεων για νέες επενδύσεις», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Όταν δε γίνονται επενδύσεις σε μία οικονομία ή όταν, όπως συμβαίνει στη χώρα μας, οι επενδύσεις είναι λιγότερες από τις αποσβέσεις, δηλαδή από τη φθορά που υφίσταται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός σε μία περίοδο, αυτό σημαίνει ότι η οικονομία χάνει με την πάροδο του χρόνου το κεφαλαιακό της απόθεμα. Μία οικονομία που δεν έχει κεφαλαιουχικό απόθεμα είναι μία οικονομία που δεν μπορεί να δώσει απασχόληση σε εργαζόμενους, δηλαδή είναι μία οικονομία η οποία αργοπεθαίνει».

Αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Γάτσιος αναφέρει ότι «θα πρέπει οι δυνητικοί δανειστές να έχουν την πεποίθηση ότι θα ξαναπάρουν πίσω τα λεφτά τους. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δυστυχώς δε συμβαίνει, λόγω της αντιαναπτυξιακής και εχθρικής πολιτικής της κυβέρνησης προς τις δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση την οποία ζούμε, πολύ φοβάμαι ότι η δυσπιστία των δανειστών θα αυξηθεί. Έτσι, η έξοδος στις αγορές απομακρύνεται χρονικά όλο και περισσότερο».

Ο κ. Γάτσιος σημειώνει, ακόμη, ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν ζητά μόνο την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων ,αλλά και την αλλαγή του λεγόμενου "νόμου Κατρούγκαλου" ως μιας αποτυχημένης διευθέτησης του ασφαλιστικού μας προβλήματος».

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 22/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα