Κ. Χατζηδάκης: Αντιφατικές τοποθετήσεις του ΥΠΟΙΚ για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας

Κ. Χατζηδάκης: Αντιφατικές τοποθετήσεις του ΥΠΟΙΚ για τους πλειστηριασμούς α' κατοικίας

Αντιφατικές θέσεις του υπουργείου Οικονομικών, σχετικώς με το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, με αιχμή την σημερινή σχετική δήλωση του αν. υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, τοποθετήθηκε στην επιτροπή που επεξεργάζεται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε, ότι ενώ τον Δεκέμβριο του 2015, το υπουργείο είχε υποσχεθεί ότι το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς τις Τράπεζες θα επεκταθεί για χρέη προς το Δημόσιο, ο κ. Αλεξιάδης το πρωί δήλωσε το αντίθετο, κάνοντας σαφή διάκριση μεταξύ πλειστηριασμών που κάνουν οι Τράπεζες και κατασχέσεων στις οποίες προχωρεί το Δημόσιο. «Έτσι υπονόησε ότι θα συνεχιστούν οι κατασχέσεις», είπε ο κ. Χατζηδάκης και ρώτησε: «Τι ισχύει τελικώς; Ο Αλεξιάδης 1 ή ο Αλεξιάδης 2;».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του αν. υπουργού Οικονομικών, για το λαθρεμπόριο καυσίμων, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε, ότι ο κ. Αλεξιάδης επιβεβαίωσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι έχουν περιοριστεί οι έλεγχοι. Είπε μάλιστα, ότι τα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι συνδεδεμένα με τα πρατήρια καυσίμων, ώστε να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι, ενώ τα συστήματα εισροών - εκροών είναι εγκαταστημένα εδώ και δύο χρόνια.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης, ως γενικός εισηγητής της ΝΔ, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017, αναφέρθηκε και στον έτερο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χιουλιαράκη, χαρακτηρίζοντας «διαστροφή της πραγματικότητας» τον ισχυρισμό του κ. Χουλιαράκη ότι ενισχύεται ο κοινωνικός προϋπολογισμός. «Οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και πρόνοια παραμένουν στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με πέρυσι. Το μόνο που γίνεται είναι κάποιες εσωτερικές ανακατανομές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σχολιάζοντας την αναθεώρηση προς τα κάτω του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 από την ΕΛΣΤΑΤ (από 0,7% στο 0,2%), ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε προς το κυβερνητικό επιτελείο: «Κρατήσατε το πρωτογενές πλεόνασμα στο ίδιο περίπου επίπεδο με το 2014, παρόλο που πήρατε ένα κάρο φορολογικά και άλλα μέτρα. Αισθάνεστε περήφανοι γι' αυτό;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ