8ος χρόνος, ημέρα 2279η
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

JPMorgan: Εκτίναξη των κερδών στο δεύτερο τρίμηνο

JPMorgan: Εκτίναξη των κερδών στο δεύτερο τρίμηνο

Την αυλαία των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ άνοιξε η JPMorgan Chase, ανακοινώνοντας ισχυρή αύξηση των κερδών και εσόδων της που ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με ώθηση από την περαιτέρω αποδέσμευση αποθεματικών της σε συνδυασμό με τη στιβαρή πορεία της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο παγκόσμιος τραπεζικός κολοσσός παρουσίασε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους προσαρμοσμένα κέρδη 3,78 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 3,13 δολάρια ανά μετοχή. Εξαιρουμένων ωστόσο των αποθεματικών που αποδεσμεύτηκαν, τα κέρδη της JPMorgan ανήλθαν στα 3,03 δολάρια ανά μετοχή.

Παράλληλα, τα έσοδα της τράπεζας κατά το ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 31,4 δισ. δολάρια ξεπερνώντας επίσης κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που τα τοποθετούσαν σε ένα ποσό γύρω στα 30,07 δισ. δολάρια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια του τριμήνου η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ βάσει assets εμφάνισε καθαρά κέρδη 11,9 δισ. δολάρια από τα 7,3 δισ. πέρυσι, καταγράφοντας δηλαδή άλμα 155% με ώθηση από την απελευθέρωση αποθεματικών 3 δισ. δολαρίων σε σχέση με τα 8,3 δισ. δολάρια που διακρατούσε πέρυσι.

Παρόλο που δεν ήταν βασικό στοιχείο στη λειτουργία της JPMorgan, ο CEO της Τζέιμι Ντάιμον δήλωσε ότι πρόκειται για εξέλιξη που αντικατοπτρίζει τη δύναμη της οικονομίας και την «υγιή» κατάσταση της κατανάλωσης.

Σημείωσε ακόμα ότι ο ισολογισμός καταναλωτών «παραμένει εξαιρετικά ισχυρός», ενώ οι οικονομικές προοπτικές «συνεχίζουν να βελτιώνονται». Όπως είπε οι καθαρές χρεώσεις μειώθηκαν κατά 53% και «ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο, αντανακλώντας την ολοένα και πιο υγιή κατάσταση των πελατών μας».

Ο Τζέιμι Ντάιμον πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 45% από ό,τι ένα χρόνο πριν αλλά και κατά 22% από τα επίπεδα προ πανδημίας του δεύτερου τριμήνου του 2019.