J. Dimon: Το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο μετά την κρίση του '08 αιτία της αναιμικής ανάπτυξης των ΗΠΑ

J. Dimon: Το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο μετά την κρίση του '08 αιτία της αναιμικής ανάπτυξης των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της JP Morgan Chase εκτιμά ότι έχει μια σαφή εικόνα σχετικά με τι αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια. «Εμείς οι ίδιοι! Οι πολιτικές μας!» είπε χαρακτηριστικά ο Jamie Dimon, σύμφωνα με το Marketwatch, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για επενδυτές που φιλοξένησε η JP Morgan.

Ο κ. Dimon επεσήμανε ότι οι αυστηροί κανονισμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που επιβλήθηκαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09, οι περιορισμοί στις τράπεζες, καθώς κάποιες από τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε η αμερικανική οικονομία για αρκετά από το προηγούμενα χρόνια, αποτελούν τις αιτίες τις αναιμικής ανάπτυξης στη χώρα.

«Αυτά τα πράγματα συγκρατούν την ανάπτυξη», δήλωσε ο J. Dimon, σημειώνοντας ότι «η ρυθμιστική πολιτική "απορρόφησε" πολλές δυνατότητες του τραπεζικού δανεισμού, το οποίο "απορρόφησε" και την ανάπτυξη», επαναλαμβάνοντας τις μομφές των επικριτών, ότι τα αυστηρά κανονιστικά πλαίσια στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ εμπόδισαν την οικονομία.

Σημειώνεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει τα τελευταία 11 χρόνια δεν έχει ξεπεράσει το ρυθμό ανάπτυξης στο 3% ΑΕΠ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, ενώ το 2016 αναπτύχθηκε κατά μόλις 1,6%.