J. Dijsselbloem: Η αξιολόγηση θα διαρκέσει μήνες

J. Dijsselbloem: Η αξιολόγηση θα διαρκέσει μήνες

Μήνες αναμένεται να διαρκέσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνική προγράμματος, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την πώληση στεγαστικών και καταναλωτικών «κόκκινων» δανείων σε ειδικά funds, αλλά και αναμένεται να είναι το πρώτο σημείο όπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκτιμήσει αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Dijsselbloem τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, τη στιγμή πάντως που ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως ο Klaus Regling έχουν διαμηνύσει ότι αυτό που προέχει είναι ο συμβουλευτικός ρόλος του Ταμείου, παρά ο χρηματοδοτικός – ο οποίος προϋποθέτει και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που συνοδεύουν τα δάνειά του αλλά και λόγω της σκληρής στάσης που τηρεί σε διάφορα μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έστειλε στους θεσμούς η Αθήνα τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας είπε ότι δεν το έχει ακόμα διαβάσει και γνωρίζει μόνο τα όσα μεταδίδουν οι εφημερίδες.

Διαβάστε ακόμη:

- Κομισιόν: Η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό "αξιολογείται λεπτομερώς"