«Μήνυμα» Μοσκοβισί προς την κυβέρνηση: Pacta sunt servanda

«Μήνυμα» Μοσκοβισί προς την κυβέρνηση: Pacta sunt servanda

Σαφές μήνυμα ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν έστειλε ο Πιέρ Μοσκοβισί από το βήμα της Βουλής, φράση που ουσιαστικά ερμηνεύεται ως ένα όχι στις δήθεν προθέσεις της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων και αφορολόγητου. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, ανέφερε με νόημα τη λατινική φράση Pacta sunt servanda, που σημαίνει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Φράση που από ορισμένους ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς την κυβέρνηση σχετικά με την μη περικοπή των συντάξεων. Κάλεσε, δηλαδή, το Μέγαρο Μαξίμου να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και «μαζί με τον Ευκλείδη θα βλέπουμε πως τηρείται το σχέδιο».

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί επιχείρησε να παρουσιάσει τη συμφωνία ως μια συλλογική νίκη της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι αν ο Ευάγγελος Μειμαράκης δεν έβαζε πλάτη το 2015, «τότε δεν θα είμασταν εδώ». «Είναι και δική σας επιτυχία, όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος. Αξίζει σε όλους σας να είστε υπερήφανοι», ισχυρίστηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

«Η Ελλάδα ανέκαθεν δήλωνε την προσήλωσή της στη ζώνη του ευρώ και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος του ελληνικού λαού και του κοινοβουλίου γιατί διατήρησε τις δύσκολες και αναγκαίες πρωτοβουλίες», είπε ο Επίτροπος, χαρακτηρίζοντας το τέλος του προγράμματος νίκη της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ.

«Έχουμε δέκα χρόνια ανάπαυλας μέσα στα οποία θα δράσουμε για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Η μόνη στρατηγική για να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος είναι η ανάπτυξη και αυτή είναι η φιλοσοφία της απόφασης μας», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα έδωσε… συγχαρητήρια στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων και τον παρουσίασε ως έναν άνθρωπο που πλέον κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων στο Eurogroup. Σε ότι αφορά, δε, την απόφαση της 21ης Ιουλίου υποστήριξε ότι περιλαμβάνονται εξαιρετικά σημαντικά μέτρα που βοηθούν σημαντικά την Ελλάδα.

«Ήρθε η ώρα να γυρίσει η σελίδα και η Ελλάδα να ξαναβρεί την θέση της στην Ε.Ε., να είναι μια κανονική φυσιολογική χώρα στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο Επίτροπος χαρακτηρίζοντας επώδυνα για τον ελληνικό λαό τα τελευταία 8 χρόνια κατά τα οποία χρειάστηκε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

«Δεν είναι Μνημόνιο, αλλά αυξημένη… εποπτεία»

Ο Πιέρ Μοσκοβισί επέμεινε σθεναρά στην δευτερολογία του ότι δεν υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι λίγο νωρίτερα ο Κ. Χατζηδάκης είχε αποδείξει ότι ένα νέο Μνημόνιο είναι εδώ!

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε μεν για εποπτεία, και μάλιστα αυξημένη λόγω των ειδικών συνθηκών, είπε όμως ότι οι προϋπολογισμοί της χώρας μας θα συζητούνται στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει και για τις υπόλοιπες χώρες, όπως την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία.

«Άκουσα χειροκροτήματα όταν είπα δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, το ξαναλέω, δεν κατάλαβα την εσωτερική πολιτική διαφωνία. Θα εξηγήσω γιατί δεν είναι. Επειδή δεν ζητάμε νέες μεταρρυθμίσεις, δεν θα έχουμε εποπτεία τρόικας», είπε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα συζητά τον προϋπολογισμό της όπως οι άλλες χώρες, μπορεί με μια πιο ενισχυμένη εποπτεία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι  θα ερχόμαστε με το ίδιο πνεύμα και  την ίδια νοοτροπία ούτε να λέτε πως θα υπάρχει λιτότητα στο διηνεκές».

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, είπε ότι η Ελλάδα πλέον γυρνά σελίδα. «Από 21 Ιουνίου η Ελλάδα κάνει βήματα και εμείς ως Ε.Ε. θα είμαστε πάντα δίπλα της όπως πάντα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει σε κανονικότητα και να αποδείξει πόσο γρήγορα μπορεί να φέρει ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας», υπογράμμισε.