«Βροχή» αιτήσεων από συνταξιούχους για τα αναδρομικά

«Βροχή» αιτήσεων από συνταξιούχους για τα αναδρομικά

Xιλιάδες είναι πλέον οι προσφυγές των συνταξιούχων στα δικαστήρια από όσους διεκδικούν αναδρομικά δώρα, με ορατό τον κίνδυνο το Ασφαλιστικό σύστημα να μετατραπεί σε ένα απέραντο δικαστήριο.

Δικαιούχοι επιστροφών είναι θεωρητικά το σύνολο των συνταξιούχων, γι' αυτό και αναδύεται πλέον το φάσμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού αφού αν υπολογιστεί επιστροφή αναδρομικών έως 25.000 ευρώ ανά άτομο οι συνολικές διεκδικήσεις μπορεί να φτάσουν στο αστρονομικό ποσό των 8-9 δισ. ευρώ.

Οι προσφυγές που κατατίθενται από παλαιούς συνταξιούχους είναι συνεχείς καθώς μετά την πρόσφατη δικαίωση συνταξιούχου στο ΣτΕ διεκδικούν αναδρομικά δώρα, κύριες και επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα οι νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιο 2016), καταθέτουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμα τους ΕΦΚΑ αιτήσεις ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις τους,.

Το ζήτημα με τα αναδρομικά αφορά 2.600.000 συνταξιούχους ενώ ο ΕΦΚΑ δίνει από την περασμένη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου, τη δυνατότητα για ηλεκτρονική αίτηση.

Ωστόσο στην ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχει η δυνατότητα για διεκδίκηση αναδρομικών και δώρων, αλλά αναφορά σε μη εφαρμογή των μειώσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.