«Ανάσα» για τα έσοδα η υπέρβαση του Ιουλίου

«Ανάσα» για τα έσοδα η υπέρβαση του Ιουλίου

Υπέρβαση κατά 200 εκατ. ευρώ ή 4% του στόχου φαίνεται πως παρουσιάζουν τα έσοδα του Ιουλίου, τα οποία ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, σε μια «ανάσα» για το οικονομικό επιτελείο. 

Αν οι αριθμοί επιβεβαιωθούν και η πορεία των εσόδων συνεχιστεί, θα ενισχύσει τις ελπίδες για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ενόψει και της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 31,04 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 8,1% το στόχο των 28,7 δισ. ευρώ. Τα σχετικά στοιχεία πρόκειται να δημοσιευθούν εντός της εβδομάδας στο πλαίσιο της γνωστοποίησης της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην ίδια περίοδο του 7μήνου, οι επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 2,5 δισ. ευρώ και είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με τον στόχο (2,259 δισ. ευρώ) κατά 11,2%, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα να διαμορφώνονται σε 28,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 7,84 δισ. ευρώ τον στόχο.(26,4 δισ. ευρώ).

Ο στόχος για τον Σεπτέμβριο είναι να εισπραχθούν 6,7 δισ. ευρώ, καθώς θα πληρωθεί τόσο η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος όσο και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ έως το τέλος του χρόνου πρέπει να εισπραχθούν άλλα 27 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 57,8 δισ. ευρώ.