Ισχυροί κλυδωνισμοί στα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας

Ισχυροί κλυδωνισμοί στα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται η παγκόσμια αγορά ομολόγων, λόγω επιδείνωσης του κλίματος στη χώρα που είναι βαρόμετρο (και) αυτής της αγοράς, των ΗΠΑ, ενώ η κρίση στις σχέσεις Ιταλίας και Ευρωζώνης, επιδεινώνει περαιτέρω την αγορά ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου.

Την Παρασκευή η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων έφτασε σε νέο υψηλό 7ετίας με απόδοση 3,24%, ενώ ραγδαία είναι η επιδείνωση σήμερα Δευτέρα στα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας.

Η Ευρώπη είναι ξανά μπροστά στο φάσμα μιας ακόμη μεγάλης κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες, δεδομένου ότι η Ιταλία, ως τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ηπείρου, είναι εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος και δύναται να επιφέρει πολύ μεγάλους τριγμούς.

Σήμερα το 10ετές της Ιταλίας έφτασε στο 3,626% στο υψηλό ημέρας, ενώ τώρα διαπραγματεύεται στο 3,60% (καταγράφοντας άνοδο 5,63%) επίπεδα που είναι νέα υψηλά 4,5 ετών!

Εντός αυτού του κλίματος και δεδομένων των εγγενών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, το ελληνικό 10ετές έχει ανέλθει σήμερα στο 4,63% με άνοδο 2,75%, προξενώντας κλονισμό σε όλο το σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης του ιταλικού χρηματιστηρίου FTSE MIB υποχωρεί περί τις 500 μονάδες με ποσοστιαία πτώση 2,40% έχοντας χάσει το «κάστρο» των 20.000 μονάδων!

Απ. Σκ.