Ισχυρό πλήγμα για την οικονομία των ΗΠΑ προβλέπει η ΕΚΤ από έναν εμπορικό πόλεμο

Ισχυρό πλήγμα για την οικονομία των ΗΠΑ προβλέπει η ΕΚΤ από έναν εμπορικό πόλεμο

Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 2% το πρώτο έτος μιας παγκόσμιας εμπορικής σύγκρουσης, ενώ η Κίνα και άλλες οικονομίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν, σύμφωνα με νέα έρευνα της ΕΚΤ.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ εξέτασαν ένα σενάριο στο οποίο οι ΗΠΑ αυξάνουν τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και οι εμπορικοί συνεργάτες τους απαντούν με ισοδύναμη αύξηση των δασμών στις εισαγωγές τους από τις ΗΠΑ.

Σε αυτή την περίπτωση οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα συρρικνωνόταν κατά περίπου 2% το πρώτο έτος της «σύγκρουσης». Υπενθυμίζεται ότι κατά το β'' τρίμηνο του 2018 η οικονομία των ΗΠΑ είχε ρυθμό ανάπτυξης 4,2%. 

Αυτό οφείλεται στο ότι οι υψηλότεροι δασμοί θα μείωναν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και θα έβλαπταν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, επιβαρύνοντας περισσότερο την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

«Μια οικονομία που επιβάλλει δασμούς που προκαλεί αντίποινα από άλλες χώρες είναι σαφώς χειρότερη», καταλήγουν οι ερευνητές. «Το βιοτικό επίπεδο εξασθενεί και οι θέσεις εργασίας χάνονται».

Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί ελαφρώς ταχύτερα κατά το πρώτο έτος μιας παγκόσμιας εμπορικής σύγκρουσης σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα μπορούσαν επίσης να κερδίσουν από μια τέτοια εμπορική σύγκρουση, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο εύκολα θα μπορούσε μια χώρα να υποκαταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα από διαφορετικές χώρες.