ΗΠΑ: Υποχώρηση ρεκόρ των επιδομάτων ανεργίας - Ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ

ΗΠΑ: Υποχώρηση ρεκόρ των επιδομάτων ανεργίας - Ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ

Εντυπωσιακή πτώση και έντονα μεγαλύτερη των εκτιμήσεων παρουσίασε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 ετών, ενώ παράλληλα η εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας στο τρίτο τρίμηνο ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,1%.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκε στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 199.000, το πλέον χαμηλό που έχει καταγραφεί από τα μέσα του Νοεμβρίου του 1969.

Οι νέες αιτήσεις ήταν μειωμένες κατά 71.000 σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί και ως εκ τούτου πολύ λιγότερες από την εκτίμηση συνολικού αριθμού 260.000 που προέβλεπαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Γενικότερα, ο εβδομαδιαίος αριθμός των αιτήσεων επιδόματος βρισκόταν σε καθοδική πορεία από τον Οκτώβριο, ωστόσο ο ρυθμός της μείωσης του είχε επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα καθώς πλησίαζε στο μεσοσταθμικό των 220.000 της εποχής προ της πανδημίας.

Παράλληλα, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά με ώθηση από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, χαμηλότερα όμως από την εκτίμηση των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε με ρυθμό 2,1% σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 2%, ωστόσο οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ανοδική αναθεώρηση στο 2,2%.