ΗΠΑ: Μειωμένος ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο, σε υψηλό πέντε μηνών η ανέγερση κατοικιών

ΗΠΑ: Μειωμένος ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο, σε υψηλό πέντε μηνών η ανέγερση κατοικιών

Μείωση κατά 0,2% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, λόγω της πτώσης της τιμής της βενζίνης.

Οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 6% το Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της βενζίνης, ενώ οι τιμές τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 0,2%.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει ενισχυθεί κατά 1%, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του Ιανουαρίου είχε ενισχυθεί 1,4%.

Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% το Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο 2,3%, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2012.

Σε υψηλό πέντε μηνών οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών

Σε υψηλό πέντε μηνών ανήλθε η κατασκευή νέων κατοικιών το Φεβρουάριο, με τις κατασκευές μονοκατοικιών να αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 5,2% στο ετήσιο επίπεδο των 1,18 εκατ., με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της MarketWatch να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 1,15 εκατ.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα των μονοκατοικιών σημείωσε άνοδο 7,2% στα 822.000, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2007, ένα μήνα πριν το ξεκίνημα της κρίσης.

Οι οικοδομικές άδειες, που αποτελούν ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν κατά 3,2% στα 1,17 εκατ. άδειες.

Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Φεβρουάριο

Πτώση 0,5% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ το Φεβρουάριο, παρά τις αισιόδοξες ενδείξεις σταθεροποίησης τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve.

Τον Ιανουάριο ο δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 0,8%. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της MarketWatch, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πτώση 0,6% το Φεβρουάριο.

Η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε 0,2% τον ίδιο μήνα, χαμηλότερα από την άνοδο κατά 0,5% τον Ιανουάριο.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 1%.