ΗΠΑ-ΕΕ: Αντιρρήσεις για την αγορά της Fitbit από την Google

ΗΠΑ-ΕΕ: Αντιρρήσεις για την αγορά της Fitbit από την Google

Είκοσι ομάδες πίεσης από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και αλλού υπέγραψαν χθες ανακοίνωση καλώντας τις ρυθμιστικές αρχές να αντιμετωπίσουν με μεγάλη προσοχή την προσφορά των 2,1 δισ. δολαρίων της Google για την αγορά της εταιρείας ρολογιών παρακολούθησης φυσικής κατάστασης Fitbit, επικαλούμενοι ανησυχίες για ζητήματα ιδιωτικότητας και ανταγωνισμού.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η συμφωνία αυτή θα διευρύνει την ήδη μεγάλη επιρροή της Google στις ψηφιακές αγορές. Επιπλέον, η απόκτηση της Fitbit θα δώσει στην Google πολύ ιδιωτικές πληροφορίες για τους χρήστες, όπως τον αριθμό των βημάτων που κάνουν κάθε μέρα, την ποιότητα του ύπνου τους και τον σφυγμό τους.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η συμφωνία έχει να κάνει με συσκευές και όχι με δεδομένα. «Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της τεχνολογίας της Google και της Fitbit θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο», πρόσθεσε.

Οι αρχές ανταγωνισμού της Αυστραλίας δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ίσως υπάρχουν κάποια προβλήματα με τη συμφωνία και θα καταλήξουν σε μια τελική απόφαση τον Αύγουστο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού θα αποφασίσουν έως τις 20 Ιουλίου αν θα εγκρίνουν τη συμφωνία με ή χωρίς όρους ή αν θα ξεκινήσουν μεγαλύτερη έρευνα.

Στην Ουάσινγκτον, η Google ήδη βρίσκεται υπό εξέταση για θέματα ανταγωνισμού από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μία επιτροπή του Κογκρέσου και δεκάδες πολιτείες, με την κατηγορία ότι χρησιμοποιεί την τεράστια δύναμή της στην αγορά για να βλάψει μικρότερους ανταγωνιστές.