ΗΠΑ: Δάνειο 1,1 δισ. δολαρίων στην Gingko Bioworks για υποδομές αντιμετώπισης πανδημιών

ΗΠΑ: Δάνειο 1,1 δισ. δολαρίων στην Gingko Bioworks για υποδομές αντιμετώπισης πανδημιών

Η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να χορηγήσει στην ιδιωτική εταιρεία βιοτεχνολογίας Gingko Bioworks δάνειο ύψους 1,1 δισ. δολαρίων για την παραγωγή πρώτων υλών για θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.

Η Gingko, που υποστηρίζεται από την εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων Cascade Investment του Μπιλ Γκέιτς και το hedge fund Viking Global, έχει ήδη εργαστεί για την βελτιστοποίηση μέρους της παραγωγικής διαδικασίας του εμβολίου mRNA της Moderna και για τη δημιουργία τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊού.

«Επειδή δεν είχαμε αντιμετωπίσει πανδημία εδώ και 100 χρόνια, δεν υπήρχαν παγκόσμιες υποδομές βιοασφάλειας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gingko Τζέισον Κέλι. «Αυτό το δάνειο θα βοηθήσει στη δημιουργία τους».

Πολλά από τα υπό ανάπτυξη εμβόλια κατά του Covid-19, όπως αυτά της Moderna και της Pfizer, αποτελούν θεραπείες νέου τύπου. Τα συστήματα παραγωγής της Gingko μπορούν να παράγουν πρώτες ύλες για τέτοιου είδους εμβόλια, που μέχρι τώρα δεν έχουν παραχθεί στην κλίμακα που απαιτείται για εμβολιαστούν δισεκατομμύρια άτομα στον κόσμο.

Κι ενώ η Moderna και η Pfizer έχουν τα δικά τους, ανεξάρτητα σχέδια παραγωγής έτοιμα, η Gingko ελπίζει ότι η εξειδίκευσή της στις πρώτες ύλες θα βοηθήσει στην ανάπτυξη παρόμοιων προϊόντων.