ΗΠΑ: Eξάμηνη αναβολή στους δασμούς για τα αυτοκίνητα

ΗΠΑ: Eξάμηνη αναβολή στους δασμούς για τα αυτοκίνητα

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα καθυστερήσει ως και έξι μήνες την απόφαση για το αν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, ώστε να δώσει περιθώριο για περισσότερες εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία. 

O Αμερικανός Πρόεδρος είχε διορία ως το Σάββατο για να αποφασίσει αν θα προστατεύσει την αγορά αυτοκινήτων από τις εισαγωγές, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Τραμπ έδωσε εντολή στον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να επιδιώξει διαπραγματεύσεις και να του δώσει αναφορά εντός 180 ημερών. Έχει πει πως οι εισαγωγές ορισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών έχουν εξασθενήσει την οικονομία των ΗΠΑ και απειλούν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια.

«Η στρατιωτική και αμυντική υπεροχή των ΗΠΑ εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας μας και την έρευνα και ανάπτυξη που παρέχει ο κλάδος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σάρα Χάκαμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκο.

Η αναβολή της απόφασης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Τραμπ να επιλέξει να προχωρήσει με την επιβολή δασμών στη διάρκεια των συνομιλιών, προειδοποιούν αναλυτές.

Την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι είναι πιθανόν ο πρόεδρος Τραμπ να αναβάλει την απόφασή του, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία. 

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι General Motors Co, Volkswagen AG, Toyota Motor Corp και άλλες έχουν προειδοποιήσει για τις επιζήμιες συνέπειες που θα είχε η επιβολή δασμών ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα οχήματα και σε εξαρτήματά τους.