ING: «Πρωταθλήτρια» δημοσιονομικής στήριξης η Ελλάδα, πάνω και από ΗΠΑ

ING: «Πρωταθλήτρια» δημοσιονομικής στήριξης η Ελλάδα, πάνω και από ΗΠΑ

Με δημοσιονομικά «όπλα» συνολικού ύψους στο 32,1% του ελληνικού ΑΕΠ απαντά η Αθήνα στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, εκτιμά σε έκθεσή της ING συνυπολογίζοντας τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί και τα ποσά που αναλογούν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ επισημαίνει ότι πρόκειται για πακέτο αναλογικά μεγαλύτερο και από εκείνο των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σε έκθεση για τον αντίκτυπο του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης η ING επισημαίνει ότι η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ βάσει των ήδη ψηφισμένων μέτρων (χωρίς να υπολογίζονται όσα αναμένουν έγκριση) ανέρχεται στα 25,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 12,4% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η δομή του σχεδίου έτσι ώστε να επωφεληθούν χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη φέρνει την Ελλάδα και την Ιταλία «πρωταθλήτριες» παγκοσμίως σε δημοσιονομική στήριξη, με τα συνολικά ποσά που δύναται να αντλήσει η χώρα μας να αντιστοιχούν στο 32,1% του ΑΕΠ της (στο 21,9% του ΑΕΠ για την Ιταλία).

Πηγή: think.ing.com

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ING επισημαίνει ότι σημαντικό στην τελική επίδραση είναι να εκτιμηθεί και η πιθανότητα διπλής καταμέτρησης (χρηματοδότηση RRF για αρχικά εθνικά χρηματοδοτούμενες προτάσεις), ενώ για την Ελλάδα προσθέτει ότι τα ποσά περιλαμβάνουν δάνεια και για τη μερική χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Όσον αφορά την κατανομή της χρηματοδότησης, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα όπως και η Πορτογαλία διαθέτουν εξαιρετικά ισορροπημένα προγράμματα με πρόβλεψη αξιοποίησης των πόρων σε διαφόρων τύπων projects.

Πηγή: think.ing.com

Ειδικότερα για την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η βαρύτητα δίνεται σε επενδύσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο, (περίπου το 17% εκ των συνολικών ποσών), καθώς οι δεξιότητες και η απασχόληση είναι τομείς στους οποίους η χώρα δείχνει υστέρηση έπειτα από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

«Μέτρια ζήτηση προς τον παρόν»

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ING κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τη ζήτηση που παρουσιάζει το σχέδιο στήριξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι όλες οι χώρες πολύ πρόθυμες να πάρουν το δωρεάν "γεύμα" που τους προσφέρεται».

Σύμφωνα με την ING, μόλις 14 από τις πιθανές 27 προτάσεις έχουν κατατεθεί (έως την Δευτέρα), με αποτέλεσμα η Κομισιόν να κάνει την προθεσμία για τις αιτήσεις πιο ευέλικτη. «Όπως κάνεις όταν διοργανώνεις ένα μη επιτυχημένο πάρτι, επεκτείνεις την προθεσμία για τις αιτήσεις λίγο, ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα γεμίσεις την αίθουσα. Αυτό έχει κάνει η Κομισιόν, κάνοντας την προθεσμία ευέλικτη», αναφέρεται στην έκθεση της ING.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος μιλά για «άτονη» χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς υπολογίζει ότι οι κυβερνήσεις έχουν αιτηθεί 433 δισ. ευρώ από τα χρήματα που δικαιούνται, με τη θετική επίδραση ακόμα και από αυτό το ποσό να διαχέεται στην περίοδο 2021-2026. «Αυτό καθιστά τη δημοσιονομική επίδραση του προγράμματος για την αρχική φάση ανάκαμψης κάπως απογοητευτική», σημειώνει χαρακτηριστικά η ING.