8ος χρόνος, ημέρα 2477η
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Η Vivartia στην αγκαλιά της CVC με σούπερ deal 600 εκατ. ευρώ

Η Vivartia στην αγκαλιά της CVC με σούπερ deal 600 εκατ. ευρώ

Την μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία για το 2020, ύψους 600 εκατ. ευρώ, κατάφερε να κλείσει στην εκπνοή του χρόνου των διαπραγματεύσεων, η MIG, υπογράφοντας τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia από τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners.

Η συμφωνία που αφορά στην πώληση της μεγαλύτερης εταιρείας στην Ελλάδα στον κλάδο των τροφίμων, με πολυσχιδείς δραστηριότητες στην ομπρέλα της οποίας βρίσκονται οι leaders κάθε αγοράς που δραστηριοποιείται, μπορεί να χρειάστηκε να περάσει από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων ωστόσο στέφθηκε με επιτυχία χάρη στις προσπάθειες της MIG αλλά και της CVC.

Έτσι την τελευταία ημέρα των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων το ΔΣ της MIG συνεδρίασε και έδωσε το πράσινο φως με ομοφωνία για την ολοκλήρωση του πολύκροτου deal.

Το τίμημα, για το 100% της Vivartia ανήλθε στα 175 εκατ.ευρώ, με τη συνολική αξία της συναλλαγής (enterprise value) να ανέρχεται στα 600 εκατ.ευρώ, ενώ το όφελος για την MIG είναι διπλό καθώς εκτός του ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία της τα 175 εκατ., παράλληλα επιτεύχθηκε παράταση για τρία χρόνια για την αποπληρωμή των υπολοίπων δανείων της από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία, η MΙG θα μεταβιβάσει το σύνολο της συμμετοχής της, ήτοι το 92,8% των μετοχών της Vivartia, στη CVC και η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών ανταγωνισμού.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ενδυνάμωση της VIVARTIA, καθώς το CVC Capital Partners αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα private equity & credit fund διεθνώς με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 82,5 δισ. δολάρια και σημαντική παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Ασία. Αποτελεί δε έναν από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές της χώρας καθώς διαθέτει σημαντική παρουσία στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς στην οικονομία έχοντας τα τελευταία χρόνια αποκτήσει σειρά συμμετοχών με σημαντικότερες τις Υγεία, Ιασώ, Skroutz, μαρίνες , ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα.

Από την άλλη η Τράπεζα Πειραιώς λειτούργησε ως καταλύτης για την ολοκλήρωση της συμφωνία με την τριετή παράταση για τα δάνεια της MIG, η οποία δίνει σημαντική ευελιξία και χρόνο για την δημιουργία αξίας για τους μετόχους της Marfin Investment Group αλλά και την δυνατότητα διαχείρισης του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου συμμετοχών της με στόχο την ανάπτυξη του συνολικού portfolio κα με διεύρυνση των συμμετοχών της.

Η θέση της Vivartia στον κλάδο των τροφίμων, που απασχολεί 5.500 χιλιάδες εργαζομένους είναι ηγετική, ενώ και οι εταιρείες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Goody’s, Everest, La Pasteria και Flocafe παρουσιάζουν εξαιρετική δυναμική και είναι ηγέτιδες η κάθε μια στους υποκλάδους τροφίμων που δραστηριοποιούνται.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών η Vivartia το 2019 παρουσίασε πωλήσεις της τάξεως των 629 εκατ. και λειτουργικά κέρδη 63 εκατ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του φετινού έτους, υπό την επίδραση του lockdown, σημείωσε μια κάμψη της τάξεως του 13% ως εταιρεία, η οποία όμως προέρχεται κυρίως από την εστίαση, καθώς η ΔΕΛΤΑ και η «Μπάρμπα Στάθης» παρέμειναν εν πολλοίς ανεπηρέαστες.

Η ανακοίνωση της MIG

Η MIG προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας το πρωΐ της Τρίτης.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η «MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» («η MIG») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του αξιολόγησε την δεσμευτική προσφορά των επενδυτικών κεφαλαίων της «CVC Capital Partners» («η CVC»), για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στη «VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» («η VIVARTIA»).

Αφού έλαβε υπόψιν την θετική εισήγηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου «N.M. Rothschild & Sons Limited» και επιπροσθέτως την έκθεση της «Ernst & Young Business Advisory Solutions S.A.» για το δίκαιο και εύλογο του προσφερθέντος τιμήματος, και συζήτησε αναλυτικά τους όρους της συμφωνίας και τα λοιπά δεδομένα, αποφάσισε ομόφωνα να κάνει αποδεκτή την προσφορά της CVC και να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της δεσμευτικής σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών της VIVARTIA.

Υπενθυμίζεται ότι το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της VIVARTIA ανέρχεται στο ποσό των €175.000.000, από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της VIVARTIA κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των €161.135.640,74 και θα καταβληθεί ολοσχερώς κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Η αγοράστρια αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της VIVARTIA, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε €425 εκατ. περίπου ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της εταιρίας άνω των €600 εκατ.

Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της MIG και την έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού. Η MIG ανακοινώνει, περαιτέρω, την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας με την δανείστρια της ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, υπό την αίρεση τελικών εγκρίσεων των αρμόδιων επιτροπών της Τράπεζας, για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του υπολειπόμενου δανεισμού της κατά 3 έτη, με δικαίωμα επέκτασης για 1 επιπλέον έτος, με μειωμένο επιτόκιο ανερχόμενο σε 3% (από το οποίο 1% θα καταβάλλεται μετρητοίς και το υπόλοιπο θα κεφαλαιοποιείται).