Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία

Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε περίοδο δέκα ετών προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, με το επιτόκιο αναφοράς να διαμορφώνεται πλέον στο 0,5% από 0,25% προηγουμένως. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης και την αντιστροφή της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 και μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη αύξηση επιτοκίων για την BoE από τον Ιούλιο του 2007 όταν τα επιτόκια είχαν διαμορφωθεί στο 5,75%. Παράλληλα, με την απόφαση αυτή η BoE στην ουσία αντισταθμίζει τη μείωση των επιτοκίων που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι του 2016 μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο διοικητής της τράπεζας, Mark Carney, τόνισε ότι είναι αναγκαίες άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων, της ίδιας τάξης, μέσα στην επόμενη τριετία, έτσι ώστε να κινηθεί ο πληθωρισμός προς το επιδιωκόμενο 2%. 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι πολλά, όσον αφορά την πολιτική της BoE, θα κριθούν από την τροπή που θα λάβει η διαδικασία του Brexit. «Ο αντίκτυπος του Brexit στις προβλέψεις θα εξελιχθεί όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις. Ειδικότερα, η όποια διευθέτηση της αβεβαιότητας για τη φύση και τη μετάβαση προς τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, στο βαθμό που επηρεάζει τη συμπεριφορά των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των παραγόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, θα οδηγήσει σε επανεκτίμηση της οικονομικής προοπτικής», είπε χαρακτηριστικά. 

Η απόφαση λήφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Αγγλίας με πλειοψηφία 7-2. Οι αναλυτές ανέμεναν 6 ψήφους υπέρ της αύξησης και 3 κατά. Ομόφωνη ήταν, ωστόσο, η απόφαση για την διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις 435 δισ. στερλίνες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, η BoE εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 3,2% τον Οκτώβριο, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης που ανέφερε ότι το αποκορύφωμά του θα είναι στο 3%.