Η σιωπηρή πώληση ρωσικού LNG από την Κίνα στην Ευρώπη

Η σιωπηρή πώληση ρωσικού LNG από την Κίνα στην Ευρώπη

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πουλάει αυτό που τής περισσεύει στην Ευρώπη με υψηλές τιμές σε κάτι που οι αναλυτές βλέπουν ως μια επισφαλή νέα ενεργειακή της εξάρτηση και εμμέσως κέρδος για τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κινεζικός όμιλος Jovo, κολοσσός στην εμπορεία LNG, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει πουλήσει φορτίο LNG σε Ευρωπαίο αγοραστή. Επίσης, ο κινεζικός όμιλος Sinopec τον Απρίλιο επίσης παραδέχθηκε ότι διοχετεύει το υγροποιημένο φυσικό αέριο που περισσεύει στη διεθνή αγορά. 

Η συνολική ποσότητα κινεζικού LNG που έχει επαναπωληθεί είναι ενδεχομένως πάνωα πό 4 εκατομμύρια τόνους, που ισοδυναμεί με το 7% των εισαγωγών αερίου από την Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο μέχρι τον Ιούνιο. 

Η περίσσεια αερίου στην Κίνα αποδίδεται στη χαμηλή ζήτηση στη χώρα λόγω των lockdown, αλλά και στην επιβράδυνση στην αγορά των ακινήτων και γενικά της οικονομικής δραστηριότητας, προκαλεί ερωτηματικά για το γεγονός ότι πριν ένα μήνα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Κίνα αγόραζε περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία ενώ οι εισαγωγές από άλλους προμηθευτές της είχαν μειωθεί.

Σύμφωνα με την South China Morning Post τα τέλη Ιουλίου, τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς η Κίνα αγόρασε συνολικά 2,35 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένο φυσικό αέριο, αξίας 2,16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο όγκος εισαγωγών αυξήθηκε κατά 28,7% από έτος σε έτος με την αξία του να εκτινάσσεται κατά 182%. 

Την ίδια ώρα μάλιστα, οι εισαγωγές αερίου στην Κίνα από την Gazprom μέσω του αγωγού Power of Siberia, κινείται επίσης σε υψηλά όλων των εποχών. 

Οι FT επισημαίνουν τους κινδύνους για την Ευρώπη να εξαρτηθεί πια από την Κίνα για την τροφοδοσία της με LNG, ωστόσο αναγνωρίζει ότι με αυτή τη μέθοδο προς το παρόν έχει καταφέρει να αποφύγει την ενεργειακή κρίση. 

Και προσθέτει: «Αν η Ρωσία τελικά εξάγει περισσότερο αέριο στην Κίνα ως μέσο να τιμωρήσει την Ευρώπη, η Κίνα θα έχει περισσότερη δυνατότητα να πουλήσει το αέριο που της περισσεύει, βοηθώντας εμμέσως την Ευρώπη.» 

Κάποιοι σχολιαστές της αγοράς ωστόσο βλέπουν εκτός από την ειρωνεία ότι η Ευρώπη αλλάζει απολυταρχική χώρα εξάρτησης και στο γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο τελικά η Ρωσία εξακολουθεί εμμέσως να πουλάει στην ΕΕ η οποία πληρώνει πανάκριβα τόσο στον Πούτιν όσο και και στον Σι Τζινπίνγκ.